Van’da Darbeye ve Teröre Hayır Platformu tarafından düzenlenen yürüyüşte binlerce kişi terörü ve darbe girişimini lanetledi.
Kurtuluş Parkı önünde bir araya gelen binlerce kişi, Kazım Karabekir Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve İskele Caddesi üzerinden 17 Ağustos tarihinde bombalı saldırının yapıldığı 2 Nisan Polis Evi’ne kadar yürüdü. Burada Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasının ardından bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, yürüyüşe katılan kalabalığın, teröre karşı verilen en güzel cevap olduğunu belirtti. 15 Temmuz tarihinde hain bir darbe girişimi yaşadıklarını hatırlatan Vali Taşyapan, “Sizin bu birlikteliğiniz, beraberliğiniz, kardeşliğiniz, bu ülkenize hep beraber sahip çıkmanız olduğu sürece hiçbir terör örgütü, bu milletin birliğini, beraberliğini ve bütünlüğü hiçbir zaman bölemeyecektir. Bildiğiniz gibi 15 Temmuz tarihinde hain bir darbe girişimi yaşadık. Bu darbeyi ülkemize planlayanlar Allah’ı, milleti hesap etmemişlerdir. Bu milletin tankların önüne yatacağını hesap etmemişlerdi. Milletin parasıyla alınan silahların, uçakların kendine karşı kullanacağı akıllarına gelmemişti. Millet onların karşısında çelik gibi durdu ve gönderilecekleri yere gönderdiler” dedi.
Darbe girişiminin ardından Beşyol Meydanı’nda 27 gün boyunca tutulan nöbetin birlerinin uykusunu kaçırdığını ifade eden Taşyapan, “Polisimiz ve askerimizin karşısına çıkamayan PKK patlayıcılar ile şehir merkezlerine çıkmaya başladı. Bulunduğumuz meydanın yan sokağında büyük bir patlayıcıyla patlama yaptılar. Burası hem polis karakolumuz, hem de polis evimizdir. Burada yeni göreve gelen ve yeni görev yerlerine gidecek olan polislerimiz vardı. Ama hedefleri sadece polisimiz değildi. 20 polisimizin yanı sıra 51 sivil vatandaşımız yaralandı. 2 sivil vatandaşımız ve 2 polisimiz şehit oldu. Birçok işyerimiz zarar gördü. Bu terör örgütü en fazla bu yörenin insanına zarar vermektedir” ifadelerini kullandı.
Milletin birlikteliği ve güvenlik kuvvetlerinin mücadelesi ile terörün sonunun geleceğini dile getiren Vali Taşyapan, şunları söyledi:
“Zulüm hiçbir zaman ebedi olamaz. Allah’ın zulme rızası yoktur. Bu zulüm inşallah onları kanlarında boğacaktır. Vatandaşlarımıza zarar verdiler. Ekmeklerini kazanmak isteyen gencecik çocuklarımızı burada şehit ettiler. Şehitlerimizin kanları onları boğacaktır inşallah. Bu memleketin çocuklarıyız. Sıfatımız ne olursa olsun hepimiz kardeşiz. Biz bu vatanı sokakta bulmadık. Şehitlerimizin kanları ile hep beraber kurtardık ve hep beraber sahip çıkacağız. Hiç kimseye verecek ne yerimiz var, ne de kimsenin bir karış toprağında gözümüz var. Terör bizlere zarar verebilir ama bir gün mutlaka ayağımızın altına gelecekler. Bunu hep birlikte göreceğiz. Ben bugün bu manzarayı burada gördükten sonra Vanlıların yüreğinin kıpır kıpır olduğuna inanıyorum. Bunları bize gösteren Rabbimize şükürler olsun. Terör karşısında durduğunuz için, polisimize ve askerimize sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ediyorum.”
Darbeye ve Teröre Hayır Platformu adına konuşan Osman Yüksel ise Türkiye’de dili, dini, ırkı ne olursa olsun herkesin kardeşlik bağı ile teröre en ciddi cevabı vereceğini belirterek, “Bu kanlı, kirli saldırılar; birlikte ortaya koyduğumuz kararlılığı daha da pekiştirecektir. Ülkemizi yıkmak, gelişmemizi sekteye uğratmak için varlıklarını ortaya koyanların iradesini akamete uğratmak için sağduyulu davranmalı, el ele verip birliğimizi daha da güçlendirmeliyiz. Terör örgütleri er ya da geç 81ilde yüreklerini birleştiren 79 milyon kardeş karşısında diz çökecek, aman dileneceklerdir” şeklinde konuştu.
Kalabalığın ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ‘ Kahrolsun PKK’, ‘Muhammed’in ordusu PKK’nın korkusu’ sloganları ile devam eden basın açıklaması İl Müftüsü Nimetullah Arvas tarafından okunan dua ile sona erdi.
Yürüyüşe Van Valisi İbrahim Taşyapan, İl Jandarma Komutanı Albay Yüksel Oğuz, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, CHP İl Başkanı Mehmet Kurukçu, Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, bazı STK temsilcileri ile binlerce kişi katıldı.
(İHA)