ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan narkotik polis köpekleri "Vasil" ile "Cesi", uyuşturucuyla mücadelede etkin rol alıyor.

İl Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde eğitmenlerinin nezaretinde bugüne kadar birçok operasyonda görev alan Vasil ve Cesi, zehir tacirlerine geçit vermiyor.

Suçun önlenmesi ve suçlunun etkisiz hale getirilmesi noktasında güvenlik güçlerine en büyük desteği sağlayan hassas burunlu köpekler, kentte başarıyla gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında önemli rol üstleniyor.

Katıldıkları operasyonu başarıyla tamamlayan ve kondisyon parkuru adı verilen bölümde eğitmenlerinin sözünden çıkmayan köpeklere ödül olarak plastik top veriliyor.

Narkotik köpeği Vasil'in eğitmeni polis memuru Olcay Karabatak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vasil'in 9 yaşında olduğunu belirterek, uzun yıllar Ordu'nun dışında başka illerde de önemli operasyonlarda görev aldığını söyledi.

Labrador cinsi köpeğin havalimanı, karayollarındaki arama noktaları, terminaller, cezaevleri ve şehre gelen kargoların aranmasında kendilerine yardımcı olduğunu anlatan Karabatak, Vasil'in Ordu'da 6 aydan beri görev yaptığını belirtti.

Karabatak, Vasil'in altı aylık sürede 7 bin uyuşturucu hap ve 2,5 kilo sentetik kannabinoid adlı yasaklı maddelerin yakalanmasında etkin rol üstlendiğini ifade ederek, Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü olarak kentteki hiçbir uyuşturucu faaliyetine göz açtırmadıklarını, köpeklerin de bu noktada polislerin en büyük yardımcısı olduğunu vurguladı.

Karabatak, Vasil'in Ordu'ya gelmeden önce görev yaptığı İstanbul'da da 50 kilogram kokainin yakalanmasında rol oynadığını sözlerine ekledi.

Cesi'nin eğitmeni polis memuru Muzaffer Bayrak ise 3 yaşındaki köpeğin Alman kurdu olduğunu kaydederek, "İki yıldan bu yana köpeğimiz İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapmaktadır. Bu zamana kadar şubemizin katıldığı bütün operasyonlara da köpeğimiz dahil olmuştur." dedi.

Cesi'nin sayısız operasyonlarda rol aldığını belirten Bayrak, "Şu ana kadar Cesi, 12 bin uyuşturucu hap, 40 kilogram esrar maddesi ve 1 kilogram sentetik kannabinoid adlı yasaklı maddenin ele geçirilmesini ve suçluların da yakalanmasını sağlamıştır." ifadesini kullandı.

- "Uyuşturucuya karşı amansız bir mücadele yürütüyoruz"

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, tüm yurtta olduğu gibi Ordu'da da uyuşturucuya karşı amansız bir mücadele ortaya koyduklarına dikkati çekerek, 2016 yılında Ordu genelinde 518 operasyon yapılarak 711 kişinin yakalandığını ve bunlardan 37'sinin tutuklandığını söyledi.

Çalışmaların 2017 yılı içerisinde de süreceğine işaret eden Balkanlıoğlu, "Bu yıl içerisinde 157 operasyon yapılmış ve işin tam can alıcı noktalarına temas edilmiş ki il genelinde 43 kişi şu anda tutuklanmış. Ünye'de 36 kişi hakkında işlem yapıldı, bunlardan 31’i tutuklandı. Dolayısıyla uyuşturucu şebekeleri dağıtılmış oldu." diye konuştu.

Balkanlıoğlu, ihbar mekanizmalarının önemine vurgu yaparak, bu konuda vatandaşın emniyet güçleriyle işbirliği yapmasının sayısız faydası olduğunu dile getirdi.

Bölge yağışlı ve bitki yetiştirmeye uygun olduğu için bazen ağaçların arası ve çeşitli yerlerde esrar yetiştirildiğini belirten Balkanlıoğlu, "Bazen emniyet ekiplerimiz devriye gezerken ya da vatandaşların ihbarıyla, çeşitli uyuşturucu maddeleri ele geçiriliyor ve imha ediliyor." dedi.

Balkanlıoğlu, İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan narkotik köpekleri Vasil ve Cesi'ye de değinerek, "Bu köpeklerimiz sayesinde birçok olay aydınlığa kavuşmuştur. Bu köpeklerin ortaya koydukları başarılar mutluluk vericidir. Bu anlamda emniyet teşkilatımızı kutlarım." değerlendirmesinde bulundu.