SİNOP (AA) - Sinop İl Sağlık Müdürü Gökhan Telatar, sobadan sızan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Telatar, yaptığı açıklamada, kış nedeniyle havaların soğuması ve özellikle lodosun etkili olduğu günlerde vatandaşların soba zehirlenmelerine karşı daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini vurguladı.

Vatandaşlara soba seçiminden yakma biçimine ve baca temizliğine kadar alınması gereken önlemler konusunda uyarılar yapan Telatar, "Havaların soğumasıyla birlikte, yanlış soba seçimi, soba yakımı ve boruların eksik izolasyonu nedeniyle üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşlarımızın bu konulara dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmeleri nedeniyle birçok vatandaşın hayatını kaybettiğine de dikkat çeken Telatar, şöyle devam etti:

"Üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşları soba kullanımı konusunda tedbirli olmaya davet ediyoruz. Zaman zaman konuyla ilgili televizyonlarda kamu spotu olarak ilgili yayınlar da yapılıyor. Burada alınacak tedbirler belli. Bacası olan ve atık gaz üreten her türlü sistemin baca temizliği ve bakımını sezon başında mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Sinop'ta şu anda doğalgaz yok ve onunla ilgili bir sıkıntımız da yok. Ancak ona muadil sistemlerle gaz üreterek ısıtma sağlanıyor. Başta zehirlenmelere neden olan sobalar geliyor .Sobaların mutlaka düzgün bir kurulum ve baca temizliğinin yapılması gerekir. 'Biz yıllardır sobaları böyle kuruyoruz' diyerek hata yapan vatandaşlarımız var. Bugüne kadar sobadan zehirlenmemiş olması o sistemi doğru kurduğu anlamına gelmiyor. Ona dikkat etmek lazım. Çünkü bu olumsuz durum insanın başına hayatta bir kez gelebilecek bir aksilik ve ne yazık ki bazen de ölümlerle bile sonuçlanabiliyor. Uyuma modundayken soba tütmesini kişiler o anda algılayamıyor ve anlama şansı da olmuyor. Her yıl tüm uyarılara rağmen yine de soba zehirlenmelerine rastlıyoruz."  

Soba zehirlenmelerine karşı alınacak tedbirleri de sıralayan Telatar, şunları kaydetti:

"Yatmadan önce sobaya kesinlikle yeni yakıt konulmamalı, Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı,Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli, baca şapkası mutlaka takılmalı, soba yakılırken tamamı doldurulmamalı,yakma usullerine dikkat etmeli,mümkün olduğunca oda havalandırılmalı.Sobalarda dirsek sayısı,yükseklik gibi konuları nizamına uygun yapılmalı."