SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesince (OMÜ) başlatılan proje kapsamında Kızılırmak Deltası'nda verici takılan leyleklerin göç serüveni takip edilerek hikayeleştirilecek.

Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde yer alan 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki leylek popülasyonunun hareketlerinin uydu üzerinden takip edilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz işbirliğinde verici takılan 8 yavru leylekten 4'ü ilk göçlerini gerçekleştirdi.

Yavuz, yaptığı açıklamada, ilk yavru leyleğin 10 gün önce İsrail'e, ikinci leyleğin Suriye'ye, iki leyleğin de Amasya'ya göç ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Vericileri biz yavru leyleklere taktık ve şu an ilk göçlerini gerçekleştirmiş durumdalar. Şu an gözlemlerimizde dikkat çeken bir diğer konu da leyleklerin aynı ailenin bireyleri olmalarına rağmen farklı bölgelere göç etmiş olmaları ve çok hızlı hareket etmeleri. Tüm bunları adım adım takip ediyoruz. Diğer dört leyleğimiz için henüz göç serüveni başlamadı ama onların da bir kaç gün içinde göç edeceğini tahmin ediyoruz."

Türkiye'de böyle bir çalışmanın ilk kez Samsun Kızılırmak Deltası'nda gerçekleştirildiğini ifade eden Yavuz, leyleklerin göç haritasını çıkararak göç sırasındaki hareketlerini izleyeceklerini anlattı.

Leyleklerin hangi göç rotasına sahip olduğu, nerede konakladığı ve kışladığı gibi bilgilere ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Yavuz, "Uydu aracılığı ile izlediğimiz leyleklerin günlük konumları ile ilgili çeşitli bilgiler elde etmeyi, döndüklerinde yine aynı yuvaları mı kullanacakları, hangi ülkelerde konaklayacakları, havada ne kadar süreli kalacakları gibi bilgileri de öğrenmiş olacağız." diye konuştu.

- Göç serüveni hikayeleştirilecek

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, leyleklerin her zaman insanların dikkatini çektiğini belirterek, hikayelere, masallara ve şiirlere konu olduğunu dile getirdi.

Leyleklerin göç hikayelerini oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Albayrak, "Üzerilerindeki vericilerle leyleklerin göç hareketlerini ve davranışlarını takip edebiliyoruz. İstedik ki bu verilerden hikayeler oluşturup gelecek nesillere bu bilgileri aktaralım. Hatta elde edilen bilgilerin belgesel olarak yayınlanmasını da hedefliyoruz." sözlerine yer verdi.