SAMSUN (AA) - Vezirköprü'de, İl Jandarma Komutanlığı Kadın ve Çocuk Birimi ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğinde "Çocuk ihmal ve istismarı" semineri gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli psikolog Zeliha Şahin, Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerde, çocuk istismarının fiziksel, duygusal ve cinsel olmak üzere üçe ayrıldığını söyledi.

Çocuk istismarı vaka oranlarının bayanlara göre erkeklerde daha yüksek olduğunu belirten Şahin, "Çocuklara istismar özellikle aile içinde gelişiyor. 'Çocuğa evde bir şey olmaz' diye düşünmeyin. İstismar sadece ıssız sokaklar, karanlık köşelerde gelişmez. Genellikle ev ve okul ortamında gelişiyor." dedi.

Çocuklarla iç içe olan öğretmenlerin, ihmal ve istismar konularında ayrıntılı şekilde bilgilendirilmesinin zaruri olduğuna inandığını dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"İstismara uğrayan çocuğun durumu açıklaması kolay olmaz. Kendisine yakın hissettiği birine anlatması daha kolaydır. Özellikle rehber veya sınıf öğretmenlerinin çocukların hareketlerini iyi gözlemlemesi, durumunu değerlendirerek ilgili kurumlara bildirmesi gerekiyor. Çocuklara baskı uygulayarak korkutulmaması gerekir. Çocuğunuzla öyle bir iletişim ortamı oluşturun ki başına bir şey geldiği zaman size bunu söylemekten korkmasın."

Çocuğu cinsel istismardan korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Şahin, "Evde rahat konuşabileceği güvenilir bir ortam sağlayın. Cinsellikle ilgili sorularını yanıtsız bırakmayın. Çocuklarınızın arkadaş ve ailelerini iyi tanıyın. Baskıcı olmayın. 'Hayır' diyebilmeyi öğretin." ifadelerini kullandı.

Çocuk istismarı konulu videonun izletilmesinin ardından İl Jandarma Komutanlığı Kadın ve Çocuk Biriminden astsubay Serpil Üren Acar ile astsubay Aylin Komser Şimşek, katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

Seminere, okul idarecileri, öğretmenler ve veliler katıldı.