SAMSUN (AA) - Vezirköprü İlçesinde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı "Nohut Tarla Günü" düzenlendi.

İlçe Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının, tarımsal yenilikleri yaygınlaştırma projesi kapsamında düzenlenen programda yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye'de hızla nüfusun artığına dikkat çekerek, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de bilgiye dayalı verimli tarımsal üretime geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Proje Koordinatörü Hüseyin Özçelik, dünyada 1 milyar insanın açlık sınırında yaşadığını belirterek, milyarlarca insanın sağlıklı ve aktif bir yaşam için yeterli gıdaya erişiminin bulunmadığını söyledi.

Özçelik, dünyada gıda üretiminin çeşitli nedenlere bağlı olarak giderek zorlaştığını belirterek, "Türkiye'de ve Samsun'da ekim alanlarında ve üretimde uzun yıllar içerisinde belirgin bir azalma yaşandı. TÜİK verilerine göre, 1988 - 2015 döneminde ülke genelinde toplam bakliyat ekilişinin yüzde 65,5 oranında azaldığı, Samsun'da ise 2004 - 2015 döneminde kuru fasulye ekilişlerinin yüzde 90, nohut ekilişlerinde ise yüzde 52 oranında azaldı." diye konuştu.

Çiftçi Uğur Yazıcı, ilçede sulu tarım ile her türlü meyve sebzenin yetiştiğini, ancak üreticilerin hala eski tip üretimle yetindiğini ifade ederek, üreticilerin bir an önce modern tarıma yönelmesi gerektiğini söyledi.

Katılımcıların demonstrasyon alanını incelemelerinin ardından tarla günü yapılan ikramla sona erdi.

Programa, Kaşıkçı, Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, çiftçi kuruluşlarının temsilcileri, tarım danışmanları ve çiftçiler katıldı.