TRABZON (AA) - Suriye'de, Esed rejimince hukuka aykırı bir şekilde hapishanelerde tutularak işkenceye uğrayan kadınların sesini duyurmak amacıyla düzenlenen "Vicdan Konvoyu"na destek vermek isteyen bir grup gönüllü kadın, Trabzon'dan Hatay'a uğurlandı.

Ortahisar ilçesine bağlı Yeni Mahalle'deki fuar alanında bir araya gelen 81 gönüllü kadın, yola çıkmadan önce basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Trabzon İnsani Yardım Derneği (İHH) Kadın Kolları Sorumlusu Gülderen Mumcu, insanlık tarihinde çocuk katliamlarını canlı izlendiği ve en çok çocuk katledilen döneme şahitlik edildiğini söyledi.

Mumcu, 1 milyona yakın insan ve 15 bin çocuğun katledildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"400 binden fazla insan sorgu merkezlerinde, hapishanelerde tutuldu. Çocuk, kadın, yaşlı ve erkek ayırt etmeden 13 bin 104 insan, bu dönemde, bu hapishanelerde işkenceden hayatını kaybetti. Akıbetinden hiçbir şekilde haber alınamayan 76 bin insanı, haberler kayıp diye geçiyor. 116'sı çocuk, 4 bin 219'u kadın kayıp insan. 13 bin 581 kadın tutuldu. 6 bin 736 kadın ise halen bu hapishanelerdeler. İşkence görüyorlar, tecavüze uğruyorlar. Suriye rejimi, kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullandı, kullanıyor."

Dünyanın dört bir yanından din, dil, ırk fark etmeden toplandıklarını vurgulayan Mumcu, şunları kaydetti:

"Suriye hapishanelerinde beklenen vicdanın, bu konvoyda olduğunu söylemek üzere yola çıkıyoruz. Üzgünüz. Dünya sessiz kaldıkça siz daha fazla eziliyorsunuz. Üzgünüz. Dünya sessiz kaldıkça zalimler cesaret buluyorlar. Çok beklediğinizi biliyoruz. 'Nerede insanlık?' dediğinizi duyuyoruz. Biz buradayız kardeşim. Seni terk etmedik, terk etmeyeceğiz. Seni kurtarmak için yola çıkıyoruz. Seni kurtarmanın, seni yaşatmanın, bütün insanlığı yaşatmak, ümidi yaşatmak, yaşamı yaşatmak olduğunu biliyoruz."

Mumcu, "Bir dünya kadın olarak buradayız" diyerek, "Sizi kurtarana kadar tüm karar vericileri rahatsız edeceğiz. Siz özgür olduğunuzda, savaşları önlemek için birlikte çalışacağız. Siz özgür olduğunuzda, kadınların korunması için birlikte mücadele edeceğiz. Sizin sesiniz ve bizim sesimizle buluşan Vicdan Konvoyu duvarları yıkacak." ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın ardından grup, Hatay'a doğru yola çıktı.