İSTANBUL (AA) - Vodafone, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğine giderek, şehrin ihtiyaçlarına özel teknolojik ve pratik çözümler hayata geçirdi.

Vodafone açıklamasına göre, hazırladığı "Akıllı Şehir Yol Haritası" ile belediyelerin akıllı şehirleşme sürecini hızlandıran ve vatandaşların ihtiyaçlarını en etkin ve hızlı şekilde karşılayan Vodafone, bu kapsamda sunduğu uygulamalarla hem iş süreçlerini hızlandırıyor hem de kurumlara verimlilik artışı sağlıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile yapılan iş birliği ile kentin önemli noktalarına kesintisiz internet erişimi sağlamak için gelişmiş fiber altyapısını büyükşehir belediyesinin hizmetine sunan Vodafone, internette bir kesinti yaşanması durumunda devreye giren altyapısıyla da vatandaşlara hızlı bir internet deneyimi yaşatıyor.

Vodafone ayrıca, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yüksek boyutlu ve kesintisiz iletişim ihtiyaçlarını kamuya özel oluşturduğu Makineler Arası İletişim (M2M) ve data paketleri ile karşılıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Vodafone altyapısı ve çözümleriyle toplu ulaşım ağındaki araçları takip ettiği cihazlara anlık olarak erişerek hem verimliliği artıyor hem de vatandaşın güvenliğini sağlıyor.

- "Şirketlerin yanı sıra kamu ve belediyelerin de dijitalleşmesine liderlik ediyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, geçen yılın sonunda Türkiye'de akıllı şehirlere yönelik belediyelerin faydalanabileceği bir başucu kaynağı sunmak hedefiyle hayata geçirdikleri Akıllı Şehir Yol Haritası kapsamında Diyarbakır Belediyesi ile önemli bir iş birliğine imza attıklarını bildirdi.

Şahin, "Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonumuz sadece şirketleri değil, başta belediyelerimiz olmak üzere hizmet sağlayan tüm kamu kurumlarını kapsıyor. Diyarbakır Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği de bu vizyonun önemli bir parçasını oluşturuyor. Sunduğumuz akıllı ve hayatı kolaylaştıran çözümlerle hem belediyelerin iş süreçlerini basitleştiriyoruz hem de ülkemiz için kaynak tasarrufu sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Belediyesi’nin ve Diyarbakırlı vatandaşların ihtiyaçlarını en etkin ve en hızlı şekilde Vodafone altyapısıyla karşıladıklarını aktaran Şahin, Vodafone olarak, akıllı şehirlerin ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel unsurlarından biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak sürdürülebilir bir şehir hayatı için kentleri uçtan uca akıllı çözümlerle donatmaya devam edeceklerini kaydetti.


- Akıllı Şehirler Online Platformu’na en çok talep İstanbul’dan geldi

Türkiye'nin ilk Akıllı Şehirler Online Platformu’nu www.sehirsizin.com adresinden hizmete sunan Vodafone, akıllı şehirleri hayata geçirirken bireylerin de görüşlerinin alınmasını hedefliyor. Vatandaşlar ile belediye arasındaki iletişimi artıran platform sayesinde vatandaşların ihtiyaç ve beklentileri daha sistemli bir şekilde takip ediliyor ve vatandaşlar yaşadığı şehirle ilgili söz sahibi oluyor.

Şubat 2017’de kullanıma sunulan platforma en çok talep yüzde 33’lük oranla İstanbul’dan geldi. Vatandaşların en çok paylaşım yaptıkları alanların başında yüzde 28’le enerji ve çevre gelirken, ulaşım yüzde 26’lik payla ikinci, binalar ve yaşam yüzde 18’lik payla üçüncü oldu. Türkiye'nin 71 şehrinde aktif olarak kullanılan platforma büyükşehirlerden erişim yüzde 85 seviyesinde gerçekleşti. En çok talep ileten şehirlerde İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Kırıkkale ve Bursa takip etti.

Akıllı Şehirler Online Platformu’na giriş yapan Diyarbakırlı vatandaşların "Akıllı Şehir" olma yolundaki en önemli iki kategorinin "eğitim ve sağlık" olduğunu düşündükleri tespit edildi. Diyarbakırlı vatandaşların "ulaşım" kategorisindeki en önemli konunun "toplu taşıma" olduğunu düşündüğü gözlemlenirken, "enerji ve çevre" kategorisindeki en önemli konunun da "sürdürülebilir enerji" olduğunu düşündükleri tespit edildi.