KARABÜK (AA) - Karabük Üniversitesinde (KBÜ) öğrenim gören Somali, Kenya ve Kazakistan uyruklu öğrenciler, Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak anılan safran hasadına katıldı.

İlçeye bağlı Yukarı Çiftlik köyünde İsmail Yılmaz'a ait arazide yapılan hasatta Somali, Kenya ve Kazakistan uyruklu 13 öğrenci safran topladı. Hasada Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy da katıldı.

Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, safranın yetiştirilmesinin zor olduğunu ve alım değerinde bir bitkinin ilçede yetişmesinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.

Safran'ın, ilçeye ismini veren bitki olduğuna işaret eden Aksoy, "İlçemizde şu anda 53 dekarlık bir alanda 49 çiftçimiz tarafından ekimi yapılıyor. Safranın ekimi çok meşakkatli ve üretim süreci oldukça zor. Safranın coğrafya olarak en güzel yetiştiği bölge burası. Bizim safranımızın 1 gramı 100 kilogramdan fazla suyu sarı renge çevirebiliyor. Tıbbi değeri, içinde barındırdığı kimyasal bileşimler çok daha yüksek oranda var." diye konuştu.

KBÜ'de okuyan öğrencilerin safran hasadına katılmasının çok güzel bir etkinlik olduğunu vurgulayan Aksoy, "Safran üreticimiz İsmail Yılmaz burada ektiği safran ürünlerini yerli ve yabancı turistlere gezdiriyor. Buraya sürekli bir turist akını oluyor. İlimizde okuyan yabancı öğrencilerin de buraya gelerek hasada katılmaları çok anlamlı olmuş. Bu tür etkinliklerin yapılmasını destekliyoruz." dedi.

Safran üreticisi İsmail Yılmaz da safran hasadında yerli ve yabancı birçok turisti ağırladıklarını, üniversiteden böyle bir teklif gelince de güzel bir etkinliğin ortaya çıktığını ifade etti.