GİRESUN (AA) -Yağlıdere Kivi Üreticiler Birliği Başkanı Sezai Çağlar, bu yılki kivi hasadına başlandığını söyledi.

Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 80 gram üzeri birinci kalite kivinin 2,25 lira, 60 gram üzeri ikinci kalite kivinin ise 1,35 liradan işlem gördüğünü kaydetti.

Üreticilerin bugünden itibaren kivi hasadı için bahçelere girmeye başladığını kaydeden Çağlar, şunları söyledi:

"Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmamalı. Meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde meyvelerin zedelenmesine yol açabilir. Hasat edilen kivi meyvesi çuvallara konulmamalı, kasalara zedelenmeden istif edilmelidir. Aksi halde ezilen yada yara alan meyveler yumuşar ve depolama ömürleri kısalır. Standart olgunluğuna erişmiş kivi meyvelerin tamamı bir seferde hasat edilmelidir."

Hasadın mümkün olduğunca sabah erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir ortamda yapılmasını isteyen Çağlar, "Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir. Meyve daldan koparıldıktan sonra üzerinde tarla sıcaklığı vardır.

Bu sıcaklık nedeniyle meyveler hızlı bir şekilde su kaybederler. Meyveler boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak toplanmalıdır. Bu koşullarda hasat yapacak çiftçilerimize kolaylıklar diliyor, ürünümüz bol kazancımız bereketli olsun." ifadelerini kullandı.