SAMSUN (AA) - Samsun'da, denizi ve yeşili ile ünlü Yakakent ilçesinin kanalizasyonunun denize akmaması için 10 milyon liralık yatırımla atık su arıtma tesisi yapılacağı bildirildi.

Büyükşehir Belediyesince 24 milyon 676 bin liralık çeşitli turizm yatırımları hayata geçirilen ilçede kanalizasyonun denize akmaması için de 10 milyon liralık yatırımla atık su tesisi yapılacak.

İlçede muhtarlarla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye'de balık denilince akla gelen ilçelerin başında Yakakent'in geldiğini söyledi.

Balığı, denizi ve yeşili ile turistik bir belde olan Yakakent'in bütün atıklarının yolun altından kanalla denize aktığına işaret eden Yılmaz, "Bu çok büyük trajediydi. Yakakent’in bunu kabul etmediği, sürekli talep ettiği bir sorundu. Birçok evin kanalizasyonu evlerin arkasındaki foseptiklere akıyordu. Foseptikler de toprağa sızarak denize akıyordu. Çok şükür artık atık sular denize akmayacak. Foseptik sorunu kalmayacak. 10 milyon liralık atık su arıtma tesisi yapıyoruz." dedi.

Arıtma tesisinin yazın biteceğini anlatan Yılmaz, "Yakakent'in denizi kanalizasyon akıntısından kurtulmuş olacak. İlçenin bütün atık suları oraya gidecek. Arıtılarak derin deniz deşarjı ile denize salınacak. Şehrin altına komple kanalizasyon tesisatı döşendi. Şebeke hatları ve meydan da yenilendi." diye konuştu.

İlçedeki vatandaşların büyük şehirlere taşınmaması, geri dönmesi için de çalışma yaptıklarını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hayvancılık, rençperlik yapalım diyorum. İnsanlar daha önce buralarda neyle geçiniyorlarsa o işleri tekrar çıkartalım ortaya. Eğer o geçim balıkçılıksa balıkçılığı teşvik edelim, arıcılıksa arıcılığı teşvik edelim, meyvecilikse meyveciliği teşvik edelim. Köyde yaşayan insanların kazançları ve kayıpları neler, bize yönlendirin, bize 'şu konuda katkı verin' deyin. Devlet buradaki insanların hayatını kolaylaştırmak için para harcıyor. Buradaki insanlar umudunu bırakıp Ankara ve İstanbul'a giderse niye bu kadar yatırımı yapsın. İnsanlar köylerine dönmeli, köylerde hayatı canlandırmalıyız."