Geçen yıl iki yabancı din adamı ‘Milli Güvenliğe Tehdit’ iddiasıyla ülkeye sokulmazken, biri FETÖ’den tutuklandı. Adana, Samsun, Malatya’da Proteston kiliselerine taciz ve saldırılar yaşandı. 

Rapora göre Yalova’da yaşayan bin civarında Protestan, kilise için Yalova Belediyesi’nden ibadet yeri istedi. Belediye Meclisi ise 6 Ocak 2016’da Işık Kilisesi Derneği’ne ait arazi ve taşınmazı oy çokluğu ile ibadet yeri olarak onayladı. Ancak bir aylık itiraz süresinin son gününde bir meclis üyesi karara itiraz etti. Tekrar oylama yapılarak bu sefer oy çokluğu ile önceki karar iptal edildi. Yalova Işık Kilisesi ibadetlerini dernek binasında sürdürüyor. Hıristiyan Mezarlığı ise Yalova Belediyesi tarafından 27 Ekim’de açıldı.

Bu arada, 7 Nisan 2016’da Yalova’da Paskalya Bayramı kutlaması nedeniyle izin alınarak stant kuruldu. Davetiye dağıtımı sırasında bir grup standın yanına gelip küfür, tehdit ve hakaretlerde bulundu; davetiyeleri yırtarak yerlere attı. 

Ordu’da yaşayan 250 Hristiyan’ı temsilen Protestan Kilisesi, kültür merkezi olarak kullanılan tarihi Taşbaşı Kilisesi’nin haftada bir ibadete açılması için başvurdu. Ordu İl Turizm Müdürlüğü, kilisenin arkeoloji müzesi olacağı gerekçesi ile talebi reddetti.

Bir papaz tutuklandı, ikisi sınırdışı

Gaziantep Kilisesi önderi Patric Jansen, 26 Ağustos 2016’da ‘Milli Güvenliğe Tehdit’ nedeniyle ülkeye sokulmayarak, geri gönderildi. Jansen önceki yıllarda sınır dışı edilmek istenmişti. Açtığı davayı kazanmasına rağmen OHAL kararnameleri gerekçe gösterildi. İzmir Diriliş Kilisesi önderi Andrew Craig Brunson, ‘Milli Güvenliğe Tehdit’ nedeniyle sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınıp 64 gün geri gönderme merkezinde tutuldu. Gönüllü olarak ülkeyi terk etme isteği reddedilen Brunson, 9 Aralık 2016’da FETÖ/PDY üyeliği suçundan tutuklandı.

Ankara Kurtuluş Kilisesi üyesi Ryan Keating, 8 Ekim’de bir konferans için yurt dışına çıkarken ikamet izninin ‘Milli Güvenliğe Tehdit’ nedeni ile iptal edildiği ve geri dönemeyeceği kendisine bildirildi. Ailesi ve çocukları Türkiye’de olduğu için 17 Ekim 2016’da yeni vize alarak Türkiye’ye girmek isteyen Keating, ülkeye sokulmadı. Raporda, “Bu olaylar yabancı uyruklu kilise üyeleri ve önderleri arasında büyük endişe yaratmıştır. Bazı kişiler kendi istekleriyle Türkiye’den ayrılmaya başlamıştır ve bu süreç devam etmektedir” denildi.

Protestanlara yönelik diğer saldırılar ise şöyle:

14 Şubat 2016: Adana’da ‘Sevgililer Günü’nde kilise önünde çiçek dağıtıldı. Bir grup kilise önüne gelerek, protesto ve tehditte bulundu.
25 Şubat: Bir grup Samsun Protestan Kilisesi’nin güvenlik kamerasını kırıp kapıyı tekmeleyerek içeri girmek istedi. Saldırganlar dört gün sonra yakalandı. Alkollü olduğunu belirten saldırganlara “mala zarar verme ve ibadethaneye zarar vermek” suçlamasıyla dava açıldı.
31 Mart: IŞİD saldırısı ihtimaline karşılık polis, Ankara’daki Protestan Kiliseleri ve Hristiyanlık içerikli radyo yayını yapan Radyo Shema başta olmak üzere tüm Türkiye’de kiliselere ve Protestan kurumlarına yönelik koruma önlemlerini çok ciddi oranda arttırdı. İbadet, toplantı ve kurumların çalışma saatlerinde fiziki önlemler alındı. 
16 Temmuz: Malatya’da darbe girişiminin yarattığı kaostan yararlanan birkaç kişi Malatya Kilisesi’nin camlarını kırdı.
22 Kasım: Çanakkale Esenlik Kilisesi Pastörü telefonla tehdit edildi.