YALOVA (AA) - İSMAİL ERSAN - Tüm Yangın Söndürme Sistemleri Araştırma ve Geliştirme Derneği (TÜYANDER) Yalova İl Temsilcisi Fikret Kır, güvenlikle ilgili kurallara uyulan yerlerdeki yangınların yüzde 80'inin daha başlangıç noktasındayken söndürüldüğünü belirterek, "Bu önlem ölüm riskini de o derecede azaltıyor" dedi.

Kır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangından korunmak için öncelikle yangın bilincine sahip olunması gerektiğini söyledi.

Yangını önlemenin söndürmekten daha ucuz olduğuna dikkati çeken Kır, "Yangın olduktan sonra 112'yi arıyorsunuz. Ama yangın olmadan önce yangın söndürme ekipmanları satan yerler veya ilgili yerlerle irtibata geçilir. Bizim işimiz bir firmanın bir işletmenin yanmamasını sağlamak. Öncelikle insanlara yangın bilincini vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Toplumun yangını ciddiye almayınca kötü sonuçlarına katlanmak zorunda kalındığını belirten Kır, evlere yangın söndürme tüpü alınmadığını vurgulayarak, "Bir ev satın alıyoruz içine binlerce liralık eşyalar taşıyoruz. Ama iş, evimizdeki bir yangını söndürmek için önlem almaya geldiğinde evimize bir yangın söndürme tüpü almıyoruz. Milyonlarca liralık yatırım yapıyoruz 150-200 liralık bir önlemi evimize almıyoruz. Yangın başlangıç aşamasındayken, küçükken söndürebileceğimiz yangın tüpleri ile cihazlarının evimizde bulunması lazım. 100-120 metrekarelik bir evin 120-150 lira arasında bir yangın söndürme tüpüne ihtiyacı var." dedi.

Kır, 100-120 metrekare bir evin maliyetinin 300-350 bin lira olduğuna, içindeki eşyalarla 600-700 bin liralık bir varlığın 100 lira ile korunduğuna işaret ederek, "Alınan cihazların kesinlikle periyodik bakımlarının TSE belgeli firmalarda yapılması gerekir. Yangın söndürme cihazlarını alacağız ama kapı takozu olarak kullanmak için değil." sözlerine yer verdi.

Kır, çoğu yangının ufak bir kıvılcımla başladığını anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Yangın büyük çoğunlukla parlamayla olmuyor. Küçük küçük başlıyor ve bu başlama belli bir müddet sonra büyüyor. Ortalama bir yangının büyüyüp gelişmesinin süresi 3 dakikadır. Ama 3 dakika geçtikten sonra zaman artık yangın itfaiyenin müdahale edebileceği bir aşamaya gelir. İtfaiye de müdahale etmeye geldiğinde o yangın söner ama ev büyük bir tahribat alır, çevre kirletilir. En hızlı itfaiyenin olay yerine varması 6 ile 8 dakikadır."

- "Türkiye'de en büyük birinci yangın sebebi insan ve sigara kaynaklıdır"

Evlerde ve iş yerlerinde yangının çıkma sebeplerine ilişkin de bilgiler veren Kır, şunları söyledi:

"Türkiye'de birinci yangın sebebi insan ve sigara kaynaklıdır. İkinci sebep ise elektrik kaynaklıdır. Yangının çıkmaması için yangını başlatacak kaynakları yok edeceğiz. Elektrik başlangıcı yangınları önlemek için de hepimizin yaptığı bir şey, bulaşık makinesini çalıştırıp pazara gitmek. Evde siz yokken elektrik aletlerinizi çalıştırmayacaksınız. Hatta gece de elektrikli aletleri çalıştırıp yatmak tehlikelidir. Çünkü ortaya çıkabilecek bir yangın hem hepinizi öldürebilir hem de bir sürü tehlikeye sebebiyet verebilir."

-"İptidai yöntemlerle yangına müdahale edemezsiniz"

Yangını söndürmek için eski yöntemlerin pek işe yaramadığını ve aksine yangını körüklediğini aktaran Kır, şu bilgileri verdi:

"Evinde ve iş yerinde önlem almış, yangın söndürme cihazları bulunduran ve güvenlikle ilgili kurallara riayet edilen yerlerdeki yangınların yüzde 80'i daha başlangıç noktasındayken söndürülüyor ve bu önlem ölüm riskini de o derecede azaltıyor. Ama bu yoksa siz iptidai yöntemlerle yangına müdahale edemezsiniz. Mutfakta yağ yangını olduğunda hepimizin ilk aklına gelen yangını söndürebilecek madde su. Sakın su atmayın. Su atarsanız yangını 3-4 kat daha da büyütürsünüz. Türkiye'de yangının ekonomiye verdiği zarar neredeyse terör kadardır."

Kır, sadece belediyeden ruhsat alabilmek için genellikle yangın söndürme cihazlarının alındığını savunarak, "İşletme sahipleri geliyor, ‘Bize sadece fatura verin, ruhsat alabilmek için faturaya ihtiyacımız var, sizden yangın söndürme cihazı bile istemiyoruz’ diyorlar. Yangınla ilgili bilinç, maalesef bu noktada. Yangın bilincini bir devlet politikası haline getirmek zorundayız." yorumunda bulundu.

- "Araçların vizesi komşudan alınan yangın söndürme tüpüyle yaptırılıyor"

Değerli eşyaların ucuza korunamayacağını aktaran Kır, şöyle dedi:

"3-4 milyon liralık bir otobüsünüz varsa 15-20 bin liralık para harcayıp bir otomatik yangın söndürme sistemi koyacaksınız. Motor ve bagaj kısmında bir yangın çıktığında şoför düğmeye basacak otomatik olarak yangın söndürülecek. Hem milyonluk otobüsünüzü kurtaracaksınız hem de içindeki 50-60 yolcunun canını ve malını koruyacaksınız. Şahsi arabalarımız var, bunların vizeden geçmesi için gidip komşumuzdan ya da bizden önce ya da bir sonraki araçtan yangın söndürme tüpü alıp muayeneden geçmeye çalışıyoruz. Muayenede tüpünüz yoksa hafif kusurlu sayılıyor araçlar. Halbuki yangın söndürme cihazı olmaması araçta ağır kusur olmalı. Bir araç yandığında yanındaki araçlar için de tehlike arz ediyor. 25-30 bin liralık bir aracımız var, koyacağımız yangın söndürme cihazı 25-30 bilemedin 50 lira. Bu tüpün de yıllık masrafı 20-30 lira olur."