AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - Amasya'nın Taşova ilçesinde yaşayan 77 yaşındaki Hüseyin Üstüntaş, 53 yıldır dikiş makinelerini aynı heyecan ve şevkle tamir ediyor.

Terzilik yaparken arızalanan dikiş makinelerini tamir etmeyi öğrenen, daha sonra da kendini bu işe adayan Üstüntaş, hava şartları ve sağlık sorunlarına aldırış etmeden her gün ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki evinden gelip iş yerini açıyor.

AA muhabirine, geride bıraktığı yıllara rağmen mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü anlatan Üstüntaş, iş hayatına terzi olarak başladığını, bozulan dikiş makinelerini tamir ederken kendi kendine tamirciliği de öğrendiğini söyledi.

Üstüntaş, "1963 yılından beri dikiş makinesi tamir ediyorum. İş hayatıma terzilikle başladım, daha sonra dikiş makineleriyle ilgilendim. Terziliği bırakıp dikiş makinesi tamirine yoğunlaştım. Aradan geçen yıllara rağmen içimdeki heyecan hiç sönmedi. Sabah namazını kılıyorum, köyden çıkıyorum ve gelip dükkanımı açıyorum." ifadelerini kullandı.

- "4 çocuğumu bu meslekten büyüttüm"

Dikiş makinesi tamirciliğinden kazandığı ile çocuklarını büyüttüğünü, 77 yaşına gelmesine karşın halen sanatını severek yaptığını vurgulayan Üstüntaş, şöyle devam etti:

"Benim yaşımda Taşova'da ne terzi kaldı ne de başka bir usta. Ben bu yaşımda hala çalışıyorum, mesleğimi bırakmayı düşünmüyorum. Köyde evimde oturmak veya kahvehaneye gitmek bana göre değil, ben hep çalışmaktan yanayım. 4 çocuğumu bu meslekten helal para kazanarak büyüttüm, bence en önemlisi bu. Ben bu işi yapmaktan zevk alıyorum, çalışmadan vakit geçiremiyorum. Bu mesleği artık para için yapmıyorum, işime aşığım, bırakamıyorum. İşleyen demir pas tutmaz, bu yüzden sanatımı sağlığım el verdiği müddetçe devam ettireceğim."

- "Yeni nesil hazıra alıştı, bir şeye emek vermiyor"

Üstüntaş, dikiş makinelerine eskisi gibi rağbet olmadığını, artık çoğu kadının evinde dikiş makinesi bulundurmadığını dile getirerek, mesleği öğretecek çırak yetişmediğini belirtti.

Yeni neslin hazırcı olduğunu herkesin, masa başı iş istediğini belirten Üstüntaş, şöyle dedi:

"Çevrede eski tip makineleri tamir edecek usta olmadığı için çevre il ve ilçelerden de bana geliyorlar. Eskiden her evde dikiş makinesi vardı, bugün ise makineler bodrumlara kaldırıldı. Eskiden dikiş-nakış kursları düzenlenirdi, artık o kurslar da pek düzenlenmiyor, genç kızlar dikiş yapmayı öğrenmiyor. Gelinlik kızlar artık işin kolayına kaçıyor. Çeyizlerini hazır alıyorlar. Eskiden her evde bir makine olurdu, her genç kız kendi çeyizini kendisi hazırlardı. Yeni nesil hazıra alıştı, bir şeye emek vermiyor. Kimse evinde dikiş dikmediği için haliyle bizim işler de düştü."