GİRESUN (AA) - Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, vatandaşların doğada karşılaştıkları yavru karacaları sahiplenmesinin, yaban hayvanı açısından uygun olmadığını söyledi.

Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de varlıkları son yıllarda hızla artan karacaların, ilkbaharla yavrulama dönemlerinin başladığını, doğum sürecinin mayıs ayı sonuna kadar sürdüğünü belirtti.

Karacaların doğum evresinde son derece hassaslaştıklarını, bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Kara, "Yaban hayatının en hassas hayvanlarından biri olan karacalar, insanla karşılaştıklarında strese girebilir, yavrulama dönemindeki karacalar stresten düşük yapabilir. Bu nedenle üreme ve doğum döneminde doğal yaşam alanlarından uzak durulması gerekir." dedi.

Kara, karaca yavruları narin ve sevimli olduğu için vatandaşların ilgisini çektiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazen vatandaşlarımız, doğada yavru karacayla karşılaştıklarında iyi niyetle bulunduğu ortamdan alıp evde bir süre bakmaya çalışmaktadır. Bu, yaban hayvanı açısından uygun değildir çünkü yaban hayvanları çok hassas yapıya sahip olup strese girdiklerinde ölümle karşı karşıya kalmaktadır. Yavrunun yaşaması için anne sütü çok önemlidir. Onun için bu yavruların yeri doğadır, annesinin yanıdır. Yavru yaban hayvanı yaralı değilse kesinlikle bulunduğu yerden alınmamalıdır."

- "Yaralı yavrular ilgili kurumlara teslim edilmeli"

Bulunan yavruların sahiplenilmesinden kaçınılması ve ilgili kuruma teslim edilmesi gerektiğini vurgulayan Kara, böylelikle bu canlıların hayatta kalmalarının sağlanacağını dile getirdi.

Kara, yavrulama döneminde mümkün olduğunca karacaların doğal yaşam alanlarına girilmemesi gerektiğine işaret ederek, "Çünkü yavrunun annesi büyük ihtimalle yakın bir yerlerde besleniyor olabilir. Köpek ya da diğer yaban hayvanlarından kaçan anne karaca, ölmediği ve yaralanmadığı sürece yavrularını bıraktığı yere dönecektir. Yavrusu alınan yaban hayvanları o bölgeyi terk etmemekte, 3 gün içinde yavrularını bulurlarsa onları tekrar sahiplenmektedir." diye konuştu.

Yavru yaban hayvanının yaralı ya da terk edilmiş olması halinde dahi sahiplenilmemesi gerektiğini kaydeden Kara, şunları söyledi:

"Vakit kaybedilmeden Doğa Koruma ve Milli Parklar ya da Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüklerine haber verilmesi en doğru davranış olacaktır. İlgililere teslim edilen yaralı veya güçten düşmüş yavrular, veteriner hekim kontrolünde gerekli tedavileri yapıldıktan sonra doğaya tekrar dönebilecektir. Doğaya bırakılamayacak durumda olanlar ise rehabilitasyon merkezleri, hayvanat bahçeleri ve üretme istasyonlarına yerleştirilmektedir."