TRABZON (AA) - ZAFER SEL - Hayrat ilçesine bağlı Büyükharman yaylasında 2 gün mahsur kalan özel bir şirkette çalışan işçiler, Malatya 2. Kara Havacılık Alayı Arama Kurturma Birliği'nden gelen ekip tarafından kurtarıldı.

Hayrat ilçesinde bir elektrik şirketinde çalışan 5 kişi, iki gün önce yaşanan ir arızanın giderilmesi için Büyükharman yaylasına çıktı. Etkili olan kar yağışı nedeniyle geri dönemeyen işçiler, yaklaşık 2 saatlik yürüyüşün ardından bir yayla evine sığındı.

Bu kişilerin yardım çağrısı üzerine Trabzon Valiliği bünyesinde kriz masası oluşturuldu.

Yetkililer, yaklaşık bin 800 rakımda bulunan yaylada mahsur kalan işçilere ulaşmak için kapalı yolları açma çalışmasının uzun süreceği düşüncesiyle, Genelkurmay Başkanlığı'ndan yardım istedi.

Bunun üzerine 2. Kara Havacılık Alayı Malatya Arama Kurtarma Birliğinden sabah saatlerinde gelen helikopter ve personel, Trabzon Havalanı'nda gerekli ön çalışmayı yaptıktan sonra Büyükharman yaylasına hareket etti.

Yaylada ve işçilerin bulunduğu alanda hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle helikopterin yere inememesi üzerine, kurtarma ekipleri çelik halatlarla inerek, işçilere ulaştı.

Burada mahsur kalan 5 işçi, halatlar yardımıyla çekilerek helikopterle Trabzon Havaalanı'na getirildi.

- "2 saatlik yürüyüşten sonra bir yayla evine sığındık"

Yaylada mahsur kalan işçilerden Hakan Akaltun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıza için 2 gün önce gittikleri alanda araçlarından indikten sonra yürümeye başladıklarını ifade ederek, "Biraz yürüdükten sonra kar şiddetini arttırdı. Biz de geri dönemedik. Çok zor şartlarda 2 saatlik yürüyüşün ardından bir yayla evine sığındık ve karın durmasını bekledik" dedi.

Akaltun, karın şiddetini devam ettirmesi sonucu sığındıkları evden dışarı çıkamadıklarını ve yardım istediklerini anlatarak, bu evde buldukları yakacakla ısındıklarını kaydetti.

Yayla evinde yiyecek bularak beslendiklerini dile getiren Akaltun, "Evde kaldığımız süre boyunca bir sıkıntı yaşamadık. Hiçbir arkadaşımızın sağlık sorunu olmadı" şeklinde konuştu.

Hakan Akaltun, kendilerini kurtaran askerlerle Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerine teşekkür etti.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de kurtarma operasyonunun Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir adet kurtarma helikopteri ve personeli ile gerçekleştiğini kaydetti.

Öz, vatandaşları kurtarmak için mahsur kaldıkları andan itibaren en güvenli yöntemler değerlendirilerek çalışma yürütüldüğünü vurgulayarak, "Yapılan istişareler neticesinde Genelkurmay Başkanlığı'mıza ait tam donanımlı helikopter personeli ile birlikte ilimizde görevlendirildi. Yapılan operasyonda vatandaşlarımız sağlıklı bir şekilde kurtarıldı. Devletimizin tüm imkanları bu durumla ilgili seferber edildi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.