GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Valisi Okay Memiş, "Toplamda 6 binin üzerinde merada yapılmış yapı var. Bundan sonra yapılaşmayı önlemek bizim elimizde. Bu alana yoğunlaşacağız." dedi.

Vali Memiş, mera alanlarındaki kaçak yapılara yönelik Valilik toplantı salonunda düzenlenen istişare toplantısında yaptığı konuşmada, Karadeniz'in en fazla yaylasının Gümüşhane'de yer aldığını belirterek, il genelinde 440 yayla bulunduğuna işaret etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaylalardaki kaçak yapılara yönelik hassasiyetine dikkati çeken Memiş, yaylalarda yoğun bir yapılaşma olduğunu, bu yapılaşmayla da mücadele etmek durumunda olduklarını söyledi.

Memiş, mera vasfındaki alanlarda kaçak yapılaşmayı önlemenin görevleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 6 bin civarında kaçak yapı statüsünde yer var. Dolayısıyla bunların yıkım işlemleri başlı başına bir problem. Tıpkı orman arazilerinde yapılmış konutların satışında olduğu gibi, yani 2B arazilerinde olduğu gibi muhtemelen bu meralarda, yaylalarda yapılan yapılaşmayla ilgili olarak da böyle bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var. Kanuni düzenleme gerekiyor. Yaylalara insanlar eskiden hayvancılık yapmak ve geçimini sağlamak için gidiyordu. Meralarda bu yapılaşmadansa Güvende, Kazıkbeli, Erikbeli ve Kadırga gibi yerlerde kamunun verdiği izinle butik otel tarzında yerler yapılsa insanlar oraya çoluk çocuğuyla gider."

Yapıların bertaraf edilmesine yönelik mutlaka kanuni düzenleme gerektiğini kaydeden Memiş, "İnşallah biz bu çarpık yapılaşmayı, kuralsız ve hesapsız yapılaşmayı önleyebiliriz. Bundan sonra yaylalarda yeni bir yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz, engelleyecek her türlü tedbiri alacağız, amacımız o. Toplamda 6 binin üzerinde merada yapılmış yapı var. Bundan sonra yapılaşmayı önlemek bizim elimizde. Bu alana yoğunlaşacağız. Konunun, 81 il valisinin katılacağı Valililer Toplantısında da gündeme gelmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ise Gümüşhane'de 430 yaylada tespit edilen kaçak yapı sayısının 6 bin 115 olduğunu söyledi.

Yaylalardaki kaçak yapı sayısının arttığını dile getiren Birşen, Gümüşhane genelinde 1 Ocak 2017'den itibaren yapıldığı tespit edilen kaçak yapı sayısının ise merkezde 160, Kürtün'de 145, Torul'da 1 olmak üzere toplam 306 olduğunu belirtti.

Birşen, 1 Ocak'tan itibaren 110 kişi hakkında işlem yapıldığını da sözlerine ekledi.

Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, vali yardımcıları Aytaç Akgül ve Ali Arıkan, Kürtün Kaymakamı Ekrem Çeçen, Torul Kaymakamı Mustafa Karali, İl Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Özkürtün Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, ilgili kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.