SAMSUN (AA) - Medicana International Samsun Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yazıcı, yemek sonrası karın ağrısı ve kilo kaybına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Doktor Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, bağırsak damarı darlığının tanı ve tedavisi konusunda bilgi verdi.

Bağırsak damarındaki darlığın, yemek sonrası şiddetli karın ağrısı, ciddi kilo kaybı ve ağrı endişesiyle yemek yemeden kaçınma davranışı ile görülen, ciddi sonuçlara varabilen bir durum olduğunu belirten Yazıcı açıklamasında şunlara yer verdi:

"Yemek sonrası karın ağrısı ve kilo kaybına dikkat. Bağırsak damar tıkanıklığı, karın ağrısının ender, ancak önemli bir nedenidir. Belirtiler en az iki veya daha fazla ana bağırsak damarı etkilendiğinde ortaya çıkar. Karın ağrısı, kilo kaybı, ağrı endişesiyle yemek yeme davranışında kaçınma sık karşılaşılan klinik özelliklerdir. Tanı sıklıkla tomografik anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi ve dupleks ultrasonografi ile konabilir. Tanıda altın standart konvansiyonel anjiyografidir. Tedavide cerrahi, bypass ve endovasküler balon anjiyoplastisi yapılabilir. Tedavi edilmediğinde ölüme kadar gidebilen ciddi komplikasyonlara yol açabilir."

Yazıcı ayrıca, kronik karın ağrısının birçok bağırsak sistemi sorunu veya sistemik hastalığa bağlı olabileceğine de dikkati çekti.