GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, tek temenni ve beklentilerinin, üreticinin alın terinin hak ettiği değerden işlem görmesi olduğunu belirtti.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin demokrasi sınavı verdiği bir dönemde fındık üreticisinin hasat hazırlığında olduğunu ifade etti.

Giresun'da fındık hasadına sahil kesimde 1 Ağustos, orta kesimde 8 Ağustos, yüksek kesimde ise 15 Ağustos'ta başlanacağını hatırlatan Karan, "Rekolte tespiti yapılalı 1 ayı geçti. Bu süreçte küllenmeye bağlı dökülmeler meydana geldi. Bunun da rekolteye yüzde 10-15 yansıması bekleniyor." ifadesini kullandı.

Karan, 468 bin ton olan tahmini rekoltede 40-50 bin ton kadar bir kayıbın daha söz konusu olduğunu iddia ederek, şunları kaydetti:

"Tek temennimiz ve beklentimiz üreticimizin alın terinin hak ettiği değerden işlem görmesidir. Tabii ki bu biraz da üreticilerimizin kendi elinde. Geçen sezon fındıkta oynanan fiyat oyunu belki de tarihinde oynanmadı. Üreticilerimiz bunu en iyi şekilde takip ederek yaşadı. Şimdi bu oyunun bir daha oynanmaması için güç, üreticilerimizin elinde. Üreticilerimize çağrımız, 'ihtiyacın varsa ürününü sat ama kesinlikle ve kesinlikle emanete bırakma.' Emanete bırakılan bir kilogram fındık binlerce üreticinin alın terine ihanet etmek demektir."

Ziraat Odaları olarak şu anda bir fiyat dillendirmek istemediklerini vurgulayan Karan, "Geçen yıl 15 liraya kadar işlem gören ve halen raf fiyatı 60-70 liranın üzerinde olan bir ürünün hak ettiği değerden işlem görmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "FİSKOBİRLİK’i̇n eli̇ni̇ güçlendi̇rmeli̇yi̇z"

Karan, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) yeni sezon öncesi depolarını üreticilere açtığını anımsatarak, ürününü emanete bırakmak zorunda kalan üreticilere FİSKOBİRLİK'i önerdi.

Karan, FİSKOBİRLİK'in fındıkta bir denge unsuru olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Birliğin sektördeki gücünü artırmak ve ürünümüzü güvence altına alma adına Birliğe sahip çıkmalıyız. Ürününü bekletecek yeri olamayan üreticilerimiz, gönül rahatlığıyla FİSKOBİRLİK'e emanet edebilir. FİSKOBİRLİK'e emanet edilen fındık üreticinin kendi kontrollünde olacaktır. Tüccara bırakılan ürün gibi fiyatların düşmesine sebep olmayacaktır. Üreticilerimiz lehine emanetin adresi üreticinin kendi birliği diyoruz."