Savunma Sanayii Müsteşarlığının talebi doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yapımına başlanan yerli helikopter projesi "Özgün” helikopterin ön tasarım görüntüleri ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve TUSAŞ tarafından OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi’nin katkısıyla düzenlenen "Yerli Helikopterin Sanayileşmesi" toplantısı, Ankara Crowne Plaza’da gerçekleştirildi. Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in ev sahipliğinde yapılan toplantıda 26 Haziran 2013 tarihinde TUSAŞ ana yükleniciliğinde imzalanan ve 6 Eylül 2013’de yapımına başlanan "Özgün” helikopterin ön tasarımına ilişkin görüntüler ilk kez paylaşıldı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından 60 ayda tamamlanması planlanan 687 milyon dolarlık helikopterlerin farklı ihtiyaçlara göre tasarlanan çizimleri, toplantıya katılanlar tarafından ilgi çekti.

OTOPİLOT SİSTEMİ DE OLACAK
Yetkililer, tasarım üzerinde küçük değişiklikler yapılsa da genel itibarıyla helikopterin bu şekliyle üretileceğini açıkladı. 687 milyon dolarlık program kapsamında 5 ton sınıfında üretilecek helikopterler çift motorlu olacak ve tek motor kaybında güvenli uçuş sağlayacak. Hem sivil hem de askeri sertifikasyona sahip olacak helikopterlerde aynı zamanda otopilot ve modern aviyonik sistemler de olacak.

4 YIL SONRA TÜRKİYE SEMALARINDA
İlk uçuşunu 2018’de yapması planlanan yerli helikopterin imalatına ise 2017’de başlanacak. Avrupa Havacılık Otoritesi’nin sertifikasyonu altında tamamlanacak helikopter, hem sivil sertifikasyona hem de askeri sertifikasyona sahip olacak. 5 ton sınıfındaki bu ürün aynı zamanda askeri pazarda uzun yıllardır kullanılan UH-1 serisinin yerini alacak. Helikopterin sivil modeliyle ilgili olarak kamu kuruluşları da gelişmeleri yakından takip ediyor.
(İHA)