TRABZON (AA) - Trabzon Valisi Yücel Yavuz, "Biz artık Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti olarak geçmişten aldığımız dersle ve edindiğimiz tecrübeyle önümüze bakıyoruz." dedi.

Vali Yavuz, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörlük Binasında düzenlenen "KTÜ İlaç ve Farmasötik Farmülasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi"nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, KTÜ'nün her alanda öncü olduğunu söyledi.

KTÜ bünyesindeki bu merkezin de heyecan verici olduğunu dile getiren Yavuz, milli ve yerli olmanın önemine dikkati çekti.

Yavuz, dünya üzerindeki hiçbir ülke ve milletle dertleri olmadığını vurgulayarak, "Onların varsa da biz gereğini yaparız modundayız. Bunun için uğraşıyor, gayret ediyoruz. Hemen hemen her sektörde artık şunu anladık ki dışa bağımlı olmaktan kurtulmak zorundayız. Bakın savunma sanayinde ne yapıyoruz şu anda, bizim kendi yerli ve milli duruşumuzla milli savunma sanayimizi geliştiriyoruz ve bu yönde ülkemize yönelik tehdit ve saldırıların üzerinden ancak bu yetide geleceğimizi ve gelebileceğimizi anladık." diye konuştu.

Savunma sanayindeki gelişmelere dikkati çeken Yavuz, "Yerli ve milli olmak anlamında hayatın her alanında bir şeyler yapmak zorundayız. Biz artık Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti olarak geçmişten aldığımız dersle ve edindiğimiz tecrübeyle önümüze bakıyoruz." dedi.

Yavuz, ilaç sektörünün de büyük bir camia olduğunu aktararak, "KTÜ'de böyle bir birimin oluşması, üniversitemizin akademik kadrosunun ve bu manadaki geçmişe dayalı tecrübesinin de verdiği potansiyele sizlerin de değerli katkısıyla hem üniversitemiz hem bölgemiz hem ülkemiz hem de insanlık adına muazzam bir başlangıçtır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Merkezin güzel başarılara imza atacağına inandığını da belirten Yavuz, şöyle devam etti:

"Yerli ve milli olduktan sonra önümüzde Allah'ın izniyle bir engel kalmıyor. Mili savunmamız, milli sanayimiz, milli olan, yerli olan dediğimiz anda engelleri de fark edip kaldırdığımız zaman neticeyi hemen alıyoruz. Bilimsel alanda da sosyal veya her ne akla gelirse gelsin alanda milli olan, yerli olanın dışındaki engellerin farkına varıp kaldırdığımızda biz hedefe ulaşırız. Bunun da farkına vardık, artık bilincindeyiz. Şu başlayan güzel projenin sizlerin de katkısıyla arkadaşlarımızın da gayretleriyle netice alınacağına inanıyorum."

- "Millileşme noktasında ilaç endüstrisi çok önemli"

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal da yeni kurulan merkez hakkında bilgilendirmede bulunarak, Türkiye'nin 2023 hedeflerine dikkati çekti.

Bu hedeflerin içerisinde millileşme noktasında ilaç endüstrisinin çok önemli olduğuna işaret eden Baykal, bu kapsamda 2023 hedefleri dikkate alınarak bir planlama sürecine girildiğini söyledi.

Baykal, merkezin hedefleri hakkında da katılımcıları bilgilendirerek, kurumların, firmaların ve sektör temsilcilerinin de merkeze katkı sağlamasını beklediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından KTÜ İlaç ve Farmasötik Farmülasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi hakkında sunum yapıldı, firma ve sektör temsilcileri görüş alışverişinde bulundu.