RİZE (AA) -  Prof. Dr. Mecit Vural, Yeşil Yol projesinin yöre halkı tarafından onaylanması ve yeniden revize edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Şenyuva Köyü'nde  düzenlenen Yeşil Yol sempozyumuna, Prof. Dr. Mecit Vural, Prof. Dr. Adil Güner, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurtoğlu ve Karadeniz İnsiyafi avukatı Yakup Okumuşoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Vural, yaptığı konuşmada, Yeşil Yol Projesi'nde bölge halkının düşüncelerinin alınmadığını ileri sürerek, "Projeyi burada yaşayan insanların onaylaması lazım. Proje değiştirilemez diye bir şey yok. Yöre insanın istediği şeyler belli. Proje yöre insanın isteğine bağlı yeniden revize edilmeli" dedi.

Yolun tabiat bütünlüğüne büyük zarar vereceğini savunan Vural, "Yol yapılması ile birlikte tüm yaylalar ortadan ikiye ayrılacak. Yayların ortasından açılan geniş yollar habitat bütünlüğünü bozacak ve doğa tahrip olacak. Kuraklıkla birlikte hayvan ve bitki çeşitliliğinin azalmasını göreceğiz" diye konuştu.

 Karadeniz İnsiyatifi avukatı Yakup Okumuşoğlu da 1990'lı yıllarda Fırtına Vadisi'nde yapılacak HES inşaatına karşı çıktıkları zaman 'Devlet yatırımına engel oluyorsunuz' denilerek kendilerine tepki gösterildiğini, yaşananların ardından haklı bulunduklarını söyledi.

Bölgede koruma amaçlı imar planının 17 yıldır yapılmadığını iddia eden Okumuşoğlu, "Mezar yapmak suç. Ağaç dalı kesmek suç. Yaşayan insanların ev yapması suç. Vatandaş 17 yıl boyunca devletin keyfini bekleyemediği için evlerini yapıyor. Plan olmadığı için de bir çoğu kaçak yaptığı gerekçesiyle mahkemelik olmuş. Maalesef bazı iş yerleri mühürlenmeye başlandı" diye konuştu. 

Karadeniz İnsiyatifi olarak yeşil yola karşı olmadıklarını kaydeden Okumuşoğlu, şunları söyledi:

"Biz mevcut yollar restore edilsin, daha kullanışlı bir hale gelsin ama genişletilmesin, yeni yollar yapılmasın istiyoruz. Bir an önce koruma amaçlı imar planı yapılsın. Vatandaşın amacına hizmet edecek projeler geliştirilsin istiyoruz."