SAMSUN (AA) - Çalık Grubu bünyesindeki Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ'nin (YEDAŞ) Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, Samsun'daki elektrik şebekesi için 2011-2015 yıllarında 221 milyon lira tutarında yatırım yaptıklarını, 2016 yılı için planladıkları yatırım miktarının ise 88 milyon lira olduğunu bildirdi.

Aktürk, YEDAŞ binasında düzenlediği basın toplantısında, temel amaçlarının bulundukları illerde sağlıklı bir şekilde elektrik dağıtımı yaparak, müşterilerini memnun etmek olduğunu, bunun için çeşitli hedefler koyarak çalıştıklarını söyledi.

Abone sayılarının 1 milyon 900 bin olduğunu, yaklaşık 3 milyon nüfusa hitap ettiklerini belirten Aktürk, "Müşterilerimizin memnun olması, bizim için çok önemli. Bir de kamu hizmeti yapıyoruz. Bu hizmetleri yürütürken hesap vermek zorunda olduğumuz yerler var. Enerji Bakanlığı, TEDAŞ gibi. Biz aslında bu şirketin varlıklarının sahibi değiliz. Bu varlıkların sahibi Türk halkı ve kamudur." diye konuştu.

Aktürk, şöyle devam etti:

"Kamu hizmeti olması nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından her bir faaliyetimiz denetlenmektedir. 21 dağıtım şirketi var ve belirli bir plan dahilinde denetleniyoruz. Çaktığımız her bir çivi, diktiğimiz her bir direk için planlama ve harcama yapıyor, hesabını veriyoruz. Çok şeffaf bir iş yapıyoruz. Bütün bu çalışmaları yaparken müşteri memnuniyetini sağlamak istiyoruz. Samsun, 5 ilimiz içinde yüzölçümü olarak yüzde 23'üne tekabül ediyor. Bölgemizde elektrik altyapısı 1970 ve 1980'lerde o zamanın şartları göz önünde bulundurularak yapılmış. Küresel ısınma nedeniyle gerçekleşen aşırı iklim koşullarında şebekemizde problemler yaşayabiliyoruz. Bu şebekenin işletmecisi olarak sistemi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bu şebeke için 2011-2015 yıllarında Samsun'a 221 milyon lira yatırım yapmışız. Sadece 2016 yılı için planladığımız yatırım tutarı ise 88 milyon lira."

Aktürk, geçmiş 5 yıldaki yatırımlarının yüzde 84'lük kısmının şehir şebekesine yapıldığını, nüfusun önemli kısmının yaşadığı şehirlerdeki şebekeyi öncelikli olarak iyileştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kırsala çok fazla yatırım yapma imkanı bulamadıklarını ifade eden Aktürk, bu yıl için planlanan yatırımların ise yüzde 66'sının kırsala yapılacağını belirtti.

- Teknolojik yatırımlar

Aktürk, YEDAŞ olarak bir taraftan şebeke altyapısını yenilediklerini, diğer taraftan da müşteri hizmetlerini artırabilmek için ciddi anlamda teknoloji yatırımı yaptıklarını bildirdi. Aktürk, şunları kaydetti:

"Hem yazılım hem donanım yatırımı yapıyoruz. 'Big data' denilen bir fenomen, siber ortam var. Otomasyonun olduğu şebekelerde bunlar son derece önemli konular. Dolayısıyla biz bilgi işlem altyapılarına hem yazılım hem donanım olarak ciddi yatırımlar yaptık.

Samsun'da 2011-2015 yıllarında kişi başına 174 liralık yatırım yaptık. Abone başına bu, yaklaşık 300 liralık yatırım anlamına geliyor. 2016 yılında abone başına yapacağımız yatırım 119 lira. Samsun'da abone başına aylık elektrik tüketimi yaklaşık 65, yıllık ise yaklaşık 780 lira. Her yaptığımız yatırım, her yaptığımız harcama, düzenlenen bir faaliyet olduğu için tüketicilerin tarifelerinde karşılığını bulmakta."

- Kayıp kaçak oranları

Samsun'da kurum olarak işi devraldıklarında kayıp kaçak oranının yüzde 14,22 olduğuna, 2015 yılında ise bu oranın yüzde 7,87'e gerilediğine işaret eden Aktürk, "Bölge genelinde de ortalama rakamlar bu seviyede. Kayıp kaçakta Türkiye ortalaması yüzde 15'tir. Bizim bölgemizde ise yüzde 7,9 diyebiliriz. Dağıtım işi, özünde yatırıma dayanan bir iş. Perakende ise çok az kar marjıyla yaptığımız bir iş. EPDK yaklaşık yüzde 2,38'lik kar marjı veriyor." diye konuştu.