DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi'nin (DAGEM) Yığılca ilçesinde yaptığı arı ıslah ve arıcılığı geliştirme projeleri sonrasında ilçe arısı ve balı yurt dışından da ilgi görmeye başladı.

DAGEM'in bölgede yaptığı projelerin ardından arıcılık ilçe genelinde oldukça yaygın olmaya başladı. Bölgede yetişen arıların dil uzunluğu nedeniyle verimli bal yapması, bal sektöründe bir adım öne geçmesini sağladı.

Yığılca Arıcılar ve Bal Kooperatifi Başkanı Nizamettin Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yığılca arısının bal yapmasında sonra arı taleplerinin bir hayli arttığını olduğunu söyledi.

Sadece arı satışı değil bal satışında da oldukça yol aldıklarını söyleyen Kalaycı, "Yığılca arısına olan talebin yanında balına da talep oldukça fazla. Yurt içi satışlarımızın yanında yurt dışı bal satışı da gerçekleştiriyoruz. Bir çok ülkeden arıcılık faaliyetlerimizi incelemeye geldiler. Kenya, Balkan ülkelerinden ve en son Kuveyt'ten bir ekip geldi." ifade etti.

Hem arıcılık hemde bal üretiminin ilçede büyük oranda geçim kaynağı olduğunu anlatan Kalaycı, şöyle konuştu:

"Kuveytliler ilçemize gelerek arıcılık konusunda incelemelerde bulundular. Onlara Yığılca balını da ikram ettik. Kendileri Yığılca balına hayran kaldı. Ülkelerine döndüklerinde ilk iş olarak ilçeden bal talebinde bulundular. Gönderilere başladık ve devamı olacak. Yurt içindeki siparişlerimizi de gönderiyoruz."