Yüksek Askeri Şura, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonunda toplandı. Toplantıya Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katıldı.

2 GÜN SÜRECEK
6 Ağustos’ta sona erecek toplantıda, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri görüşülecek. Toplantının öncelikli gündemi, terörle mücadele ve bölgesel güvenlik olacak. Yine Suriye sınırında meydana gelen gelişmelere bağlı olarak sınır güvenliğinin de ele alınması bekleniyor. Bir başka madde ise, paralel yapıyla mücadele konusu olacak. Paralel yapılanmaya yakın olduğu iddia edilen isimlerin tasfiye edilebileceği belirtiliyor.
Karargah ve kuvvetlerin komutasında değişiklik beklenmiyor. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlarının bir yıl daha görev süreleri bulunuyor. Balyoz Davası sanığı 12 amiral ve generalin durumları da ele alınacak. Toplantıda, iade-i itibar beklentisi de var. 200’e yakın general ve amiralin ise bir üst rütbeye terfi ile emeklilik ve rütbe bekleme süreleri karara bağlanacak. Alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının alınmasının ardından açıklanacak. (İHA)