Vesikalık olarak adlandırılan fotoğraf türüne benzeyen fakat ondan farklı özelliklerde oluşturulan biyometrik fotoğraflar çeşitli sebeplerle kullanılmaktadır. Biyometrik fotoğraflar belli standartlarda çekilen fotoğraf türlerinden biri olarak bilinir. Biyometrik fotoğrafların kullanım amaçları arasında pasaport, ehliyet ya da seyahat belgesi türünde olan evraklar yer alır. ICAO aracılığı ile belirlenen standartlar çeşitli belgelerin düzenlenmesinde resmi makamlarca istenmektedir. Biyometrik Fotoğraf Ücreti konusunda fiyatlar her yıl değişiklik gösterebilmektedir.  Fotoğrafların taşıması gereken özellikler arasında 600dpi olması yer alır.

Fotoğraf kalitesinin yüksek olması da istenen koşullardan biridir. Biyometrik fotoğraf çekileceği zaman arka fon beyaz olarak kullanılmalıdır. Fotoğrafta kişi portresinin dışında bir obje olması istenmez. Biyometrik Fotoğraf Fiyatları 2021 yılında fotoğrafçılara göre farklılık gösterebilmekle beraber ortalama rakamlar şu şekildedir. Fiyat tablosu belirlenirken çekilen fotoğraf adediyle orantılı bir artıştan söz etmek mümkündür. Buna göre Biyometrik Fotoğraf Fiyatları 4, 8, 12, 16 adet oluşuna göre değişmektedir. 4 Adet fotoğraf için 25 lira talep edilirken 8 adedi 30 lira ve 12 adedi ise 35 liradır. 16 adet biyometrik fotoğraf almak isteyenlerin ödemesi gereken tutar 40 lira olarak belirlenmiştir. Fiyatların değişkenlik gösterme ihtimali mevcuttur.

Biyometrik fotoğraflar çekildikten kısa bir süre sonra alıcısına teslim edilebilmektedir. Bunda gelişim gösteren dijital koşullar etkili olmaktadır. Fotoğrafın çekilmesi ve işlenerek oluşturulması süreçleri kısa zaman aralıklarında tamamlanabilmektedir. 15 dakikadan 2 saate kadar uzayabilen süreçler fotoğrafı çeken fotoğrafçının iş yoğunluğuna bağlı olarak değişebilen bir konudur. Biyometrik fotoğraflar yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin vize işlemlerinde de kullanmak zorunda oldukları malzemelerdir. Bu tür fotoğraflarda kişi tanınır şekilde olmalıdır. Yüz ifadesinin doğal olması istenir. Başa takılmış bir şapka, aksesuar fotoğrafta yer almaması gereken objelerdir.

Küpe, kolye gibi aksesuar özelliği taşıyan malzemeler de bu tür fotoğraflarda kullanılmamaktadır. Kişinin sürekli kullandığı bir numaralı gözlüğü varsa bununla fotoğraf çektirebilir. Yüz ifadesinde gölge oluşumu istenmemektedir. Fotoğraf lekeleri biyometrik fotoğrafta olmaması gereken bir durumdur. Gözlük ile fotoğraf çekilmesi zorunluluk olduğunda dikkat edilmesi gereken konulardan biri gözlük çerçevesinin gözleri kapatmaması gerektiğidir. Aksi takdirde fotoğraf resmi makamlar tarafından uygun bulunmayacaktır. Fotoğrafta olmaması gereken koşullardan biri de gözün kırmızı renkte çıkmış olmasıdır. Yüz ifadesinde herhangi bir mimiğe yer verilmemesi gerekir zira biyometrik fotoğraf bakıldığında direkt olarak kişiyi tanıma amacı güderek resmi evraklarda kullanılır. Kişi başı kapalı olarak fotoğraf çektirecekse bu durumda da yüzün çeneden alın bölgesine kadar net görünmesi istenir. Başın dik olması ve bakış yönünün belirli bir nokta olması gerekli koşullardan bazılarıdır.