ARTVİN (AA) - Yusufeli Belediyesi, Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak ilçenin yeni yerleşim yerinde geleneksel yöre mimarisinin yaşatılması için proje başlattı.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, yaptığı açıklamada, Artvin ili ve ilçelerinde kültür varlıkları konusunda yıllardır araştırmalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Aytekin ve ekibinin, Yusufeli'nde incelemelerde bulunduğunu belirtti.

Aytekin, yöresel mimariyi yeni ilçe yerine taşıyarak, yılların birikimi sonucunda ortaya çıkan kültürel mirası koruma amacında olduklarını söyledi.

Aytekin, "Söz konusu mimari projelerin yapılması için üniversitelerin ilgili bölümlerindeki akademisyenlerden ve bu konu üzerine faaliyet gösteren şirketlerden yararlanmayı planladık. Ortaya çıkacak projeler, yeni ilçe yerinde kültür ve tabiat varlıkları ile tarihi dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekanların korunmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Yusufeli'nin İşhan ve Kılıçkaya köylerinde araştırma yapan Yrd. Doç. Dr. Osman Aytekin, Yusufeli'ne özgü konakları ve evleri inceledi. Geçmişten günümüze kadar gelen ve Yusufeli’ne özgü mimari özellikleri barındıran bu ev ve konaklar, yeni ilçenin mimari projelerinde örnek alınacak. Proje ekibinin incelemeleri neticesinde ortaya çıkacak olan çalışma, tamamlandıktan sonra Yusufeli Belediyesine teslim edilecek.