Zabıt katibi; Adliyelerde, icra dairelerinde, ceza infaz kurumlarında, yani kısaca Adalet Bakanlığına bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda görev yapan “yazıcı” diye adlandırılan memurları ifade etmektedir. 

Zabıt katipliği son dönemlerde bir hayli talep edilen bir meslek olup, neredeyse her yıl Adalet Bakanlığınca yapılan alım ilanları dört gözle beklenir ve ilan yayınlanır yayınmaz, binlerce aday başvuru yapmak üzere adliyelere akın ederler. 

Zabıt katibi olabilmek için, öncelikle klavye yazma hızınızı geliştirmeniz gerekmektedir. Klavye sağlamsa eğer, KPSS’den en az 70 baraj puanı almayı başarmış, en az lise mezunu ve taksirli suçlar haricinde 1 yıl ve üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Başvuru şartlarını taşıyan adaylar, klavyelerinin yetersiz olduklarını düşünüyorlarsa muhakkak bir on parmak kursuna giderek veya kendi imkanları dahilinde on parmak hızlı klavye kullanabilecekleri bir seviyeye erişmeleri gerekmektedir. On parmak yazamayanlar ise iki veya dört parmakla gayet hızlı klavye kullanmaya gayret edip 3 dakikada en az 90 kelime yazabilecek seviyeye gelmeleri gerekir. Burada belirtilen 3 dakikada 90 kelime yazma şartına aldanmamanızı tavsiye ederim. Zira bu sınava o kadar çok başvuru ve çok iyi hazırlanan o kadar çok katip adayı vardır ki 90 kelimeyi 3 dakikada değil bir dakikada bile yazan rakipleriniz çıkacaktır. Dolayısıyla bu sınavda mülakata girmeye hak kazanmak istiyorsanız 3 dakikada en az 150 kelime yazabilecek durumda olmalısınız. Çünkü, mülakat sınavına başarı sırasına göre alım sayısının (x) katı olacak şekilde bir düzenleme getirilmiştir. Yani 90 kelime barajını aşan herkes ne yazık ki mülakata giremiyor. Bunun için klavye sınavına kadar klavye hız testi ve on parmak yazma üzerine kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir.

Diyelim ki, mülakat sınavına girmeye hak kazandınız. Bu aşamadan sonrası ise mülakat sınavına hazırlık yapmak olacaktır. Genel kültür ve alan konularına çalışabilir. Daha önceden çıkmış soruları temin edebilir veya “Ben duruşumla, konuşmamla ve kendime olan güvenimle Allah’ın izni ile bu sınavdan alnımın akı ile çıkarım” diyenlerden iseniz kendinizi kasmadan sınav gününü bekleyin diyoruz. Zabıt katipliği mülakat sınavı sonrasında da son olarak kazanan tüm adayların güvenlik araştırması yapıldıktan sonra da görev yerlerinize gidip başlama yapmanız istenecektir. İşte hepsi bu…