İSTANBUL (AA) - Ziraat Katılım, 2017 yılında 158,9 milyon lira net dönem kârı elde etti.

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, bankanın 2017'de toplam aktiflerinin bir önceki yıla göre yüzde 80 artarak 14,3 milyar liraya ulaştığını belirtti.

Kullandırdıkları nakdi fonların yüzde 103 artarak 11,7 milyar liraya, gayri nakdi fonların da yüzde 74 artışla 6,1 milyar liraya çıktığını ifade eden Özdemir, "Ülkemiz ekonomisine sağlanan destek toplam 17,8 milyar liraya ulaşmıştır. Ziraat Katılım'ın bilançosunda nakdi finansmanların payı bir önceki yıla oranla 10 puanlık artışla, yüzde 80 seviyesine yükselmiştir. Bu süreçte, ekonomimizin can damarı konumundaki KOBİ'ler başta olmak üzere reel sektörün finansmanına yönelik desteğimiz artarak devam etmiştir."

Özdemir, geçen yıl sonu itibarıyla toplam cari ve katılma hesaplarında 2016'ya göre yüzde 78 artış yaşandığını ve 10 milyar lira büyüklüğe ulaşıldığını bildirdi.

Kaynak çeşitliliğinin artırılması ve genişletilmesi çerçevesinde yurt içi ve yurt dışı bankalardan fon sağlanmaya 2017'de de devam ettiklerini belirten Özdemir, bu kapsamda 2016 yılında temin edilen 155 milyon dolar tutarındaki murabaha sendikasyonunun, 2017 yılı itfasında 6 farklı ülkeden 13 bankanın katılımıyla 236 milyon dolar olarak yenilendiğini anımsattı.

Özdemir, ayrıca yıl içerisinde banka iştiraki Ziraat Katılım Varlık Kiralama aracılığıyla 1,1 milyar lira tutarında 9 adet kira sertifikası ihracı yapıldığını ve nitelikli yatırımcılardan beklenenin çok üzerinde talep geldiğini ifade etti.

Mayıs 2017'de uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından bankanın yabancı para cinsinden uzun vadeli notunun BB+ olarak açıklandığını, Türkiye ekonomisine ve bankaya olan güvenin güçlü bir şekilde teyit edildiğini aktaran Özdemir, "2017 yılında Hazine Müsteşarlığı'nın Ziraat Katılım'a sağladığı 500 milyon liralık ilave sermaye ve kuruluşumuzdan itibaren şube ağını genişletmeye yönelik sabit sermaye harcamalarının 2017 yılında azalma eğilimine girmesi, 2017 yılında bilançomuzda kaydettiğimiz sağlıklı büyümeyi desteklemiştir. Müşteri memnuniyetine öncelik veren hizmet anlayışımız ve verimlilik odağında yapılandırılmış iş modelimiz sonucunda 2017 yılını 158,9 milyon lira kâr ile tamamladık." değerlendirmesinde bulundu.


- "Sektörde ilke imza attık"


Metin Özdemir, katılım bankacılığı pazar payını artırmak için yeni ürünler geliştirmenin çok önemli olduğunu belirterek, "Ziraat Katılım, kuruluş misyonunun gereği olarak, rakamsal büyümeye olduğu kadar katılım bankacılığı sektörünün toplam bankacılık piyasasından aldığı payın büyütülmesine ve katılım bankacılığı ürün ve hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasına da odaklıdır. Bu kapsamda katılım bankacılığı prensiplerimize uygun olarak, müşterilerimize alternatif çözümler sunmak adına araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Ziraat Katılım'ın, katılım bankacılığı sektöründe bir ilke imza atarak "İstisna" ürünü ile proje finansmanı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Özdemir, tamamladıkları "İstisna" işlemi ile Türkiye'nin en büyük şehir hastanelerinden biri olan Manisa Entegre Sağlık Kampüsü projesinin, kamu-özel sektör iş birliği (PPP) çerçevesinde İslam Kalkınma Bankası ve üç uluslararası bankanın konsorsiyumu ile Ziraat Katılım tarafından, Mayıs 2017'de finanse edildiğini kaydetti.

Özdemir, 2017'nin bir diğer önemli işleminin lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir müşteriyle gerçekleştirdikleri "Müşareke" işlemi olduğunu belirtti.

Bu işlemin Ziraat Katılım'ın ikinci kâr-zarar ortaklığı projesi olduğunu bildiren Özdemir, "Ziraat Katılım'ın aktif olarak yer aldığı bir diğer alan Hazine destekli KGF işlemleri olmuştur. Bankamız bu kapsamda 1,4 milyar TL toplam finansman büyüklüğüne ulaşırken, yaklaşık bine yakın firmanın bu imkandan faydalanması sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.


- "İnternet bankacılığı müşteri sayımız yüzde 100 arttı"


Metin Özdemir, Ziraat Finans Grubu iştiraklerinden Ziraat Portföy'ün kurucusu olduğu Ziraat Portföy Kısa Vadeli Kira Sertifikası Katılım Fonu ile tasarruflarını faizsiz enstrümanlarda değerlendirmek isteyen ancak vade kısıtından ötürü sisteme gelmeyen fonlara, yeni alternatif tasarruf imkanı sunulduğunu belirtti.

Söz konusu ürünlerin ilk etapta Ziraat Katılım şubelerinden işlem görmeye başladığını ifade eden Özdemir, ekosisteme dahil olmayan kıymetli madenlerin ekonomik aktiviteye kazandırılmasına yönelik "Altın Toplama Günleri" uygulamasının kaynak çeşitliliğinin artırılmasına yönelik önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Özdemir, geçen yıl FİLİKA Kart'ın tanıtımının yapıldığını, bireysel müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik tasarlanan kartın katılım bankacılığı prensiplerine uygun olarak dizayn edildiğini aktardı.

Müşterilerin bankacılık işlemlerine yönelik ihtiyaçlarına daha hızlı ve daha etkin çözüm önerileri sunmak adına 2017'de web ve mobil uygulamalarını yenilediklerini anımsatan Özdemir, "Alternatif dağıtım kanallarımızdaki ürün ve hizmet çeşitliliğimizi geliştirdiğimiz bu süreçte, müşteri memnuniyetini esas alan kurum vizyonumuz ile internet bankacılığını aktif kullanan müşteri sayımız yüzde 100 arttı." ifadesini kullandı.

- "ZKB Varlık Kiralama ile sektöre yeni fırsatlar sunuyoruz"


Ziraat Katılım Genel Müdürü Özdemir, şube ağına geçen yıl 19 yeni şube eklediklerini ve toplam 63 şubeye ulaştıklarını belirtti.

Coğrafi yaygınlığın daha da genişlediğini, kurumsal şube yapılanması kapsamında ilk adım olarak Ankara Kurumsal Şube'yi müşterilerin hizmetine sunmaya başladıklarını aktaran Özdemir, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Geçen yıl kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek isteyen kurumsal şirketlerin ve bu enstrümanlara yatırım yapmak isteyen yatırımcıların taleplerini karşılamak üzere ikinci varlık kiralama iştirakimiz ZKB Varlık Kiralama AŞ'yi de kurduk. İslami sermaye piyasalarına desteğimizin yeni ve somut bir ifadesi olan ZKB Varlık Kiralama, fonların, yatırım kuruluşlarının ve portföy yönetim şirketlerinin kaynaklarını artan oranda reel sektöre ve en nihayetinde Türkiye ekonomisinin kullanımına sunmak için yeni ve önemli bir fırsat sunmaktadır.

Küresel ekonomik faktörler ve jeopolitik gelişmelerin olumsuz yansımalarının yanı sıra yurt içinde yaşanan dalgalanmaların etkisinin hissedildiği 2017 yılında, Ziraat Katılım doğru kurgulanmış stratejisi, esnek iş modeli ve güçlü mali yapısı ile hedeflerine ulaşmayı başarmıştır. Köklü kurumsal kültürümüzün yansıması olan değerlerimiz ve etik ilkelerimiz doğrultusunda, reel ekonomiye katkımızı artırmak üzere özveriyle çalışmayı sürdüreceğiz. Katılım bankacılığını yaygınlaştırma misyonumuza sıkıca bağlı kalarak projelerimize kararlılıkla devam ederken, nihai hedefimiz Türkiye ekonomisine artan oranda değer üretmek ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektir."