ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Geçen mart ayının sonunda etkili olan zirai dondan en çok zarar gören tarımsal ürünlerin başında fındığın gelmesinin, lisanslı depoculuğun önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yeşil altın" olarak bilinen fındığın Türkiye’nin 17 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatının yaklaşık 2 milyar dolarını karşıladığını belirterek, "Fındık en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden biri. Dünya üretiminin yüzde 75’i, ihracatının ise yüzde 70-75’i ülkemizde gerçekleşmektedir. Karadeniz'de 400 bin çiftçi ailesi geçimini fındıktan sağlamaktadır" dedi. 

Zirai don nedeniyle fındıkta ciddi rekolte düşüşü olduğunu anımsatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu yıl 29-30 Mart tarihlerinde ülkemizde yaşanan ilkbahar geç donlarından en fazla etkilenen meyveler içinde fındık gelmekte. Özellikle Doğu Karadeniz illerimizde rekolte düşüşü vahim boyutlara ulaşmıştır. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz koordinatörlüğünde yapılan '2014 Yılı Fındık Rekolte Tahmin Çalışması'na göre, ülkemizde 2014-2015 sezonunda 371 bin 185 ton fındık üretimi gerçekleşeceği tahmin edilmiştir. Nitekim fındık rekoltesinde yaşanan düşüş, fiyatlara yansımış, fiyatlar 14-15 liraya kadar çıkmıştır."

- Üreticilere müjde 

    "2014 fındık sezonunda don hasarına bağlı olarak ürün kaybının yaşanmasının yanı sıra, fındık bahçeleri de zarar görmüştür. Üretim sezonu başında kültürel işlemleri yapan üreticimiz, harcadığı paranın karşılığını alamamıştır" ifadelerini kullanan Bayraktar, şöyle konuştu:

"En son geçen hafta, TZOB Yönetim Kurulu üyeleri olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker’i ziyaretimizde sayın Eker, bizlere bu yıl sona erecek alan bazlı desteğin 2015’ten sonra da devam edeceği müjdesini vermişti. Bu karar, bölgede kaliteli fındık üretiminin sürdürülebilirliği, ihracat açısından önem arz eden kaliteli ürünün piyasada bulunabilirliği açısından çok isabetli olmuştur. Bilindiği gibi 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında dekar başına 150 lira, 2013 yılında 160 lira alan bazlı gelir desteği verilmişti. 2014 yılı için, 2015 yılında 170 lira alan bazlı gelir desteği ödenecek. Sonuç olarak, ülkemiz için ekonomik önemi büyük fındığın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatta liderliğimizin devamı ve dış dünyada kaliteli Türk fındığı imajının zedelenmemesi açısından alan bazlı desteklerin 2015’ten sonra da devam etmesi gerekiyordu. Bu çerçeveden değerlendirildiğinde devam kararı çok isabetli olmuştur."

- Lisanslı depoculuk

Zirai donun başta lisanslı depoculuk olmak üzere ürün borsasının da önemini gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu yıl yaşanan don felaketi, lisanslı depoculuk ve ürün borsasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Ülkemizin fındık üretiminde olumsuz hava şartları nedeniyle meydana gelen zarar açısından baktığımızda, tarımsal üretimde sigorta konumunda olan lisanslı depoların kurulması, çiftçiye hizmet edecek şekilde işlev kazandırması gerekmektedir. Lisanslı depo ve ürün borsalarının hayata geçirilmesi, ürün arzının fazla olduğu yıllardan ürün arzının yetmediği yıllara takviyeler yapılarak, bir taraftan fiyat istikrarı sağlanırken, diğer taraftan talebe cevap verilebilecektir."

- "Üreticiler acil önlem almalı"

Üreticilerin fındık bahçelerini gençleştirmeleri konusunda önlem almasını isteyen Bayraktar, "Bazı yörelerimizde fındık bahçelerinin büyük bir kısmı ekonomik ömrünü doldurmuş, yaşlı bahçelerden oluşmakta. Toprak derinliği ve topografik koşulların da fındık verimi üzerindeki olumsuz etkisi göz ardı edilemez. Her ne kadar toprak derinliği ve topografya sorunları aşılabilir olsa da ciddi anlamda büyük yatırımlar gerektirmektedir. Üreticilerimiz bu noktada acil önlem almalıdır" dedi. 

Bayraktar, birçok fındık ürecisinin köylerini terk ederek şehre gittiğini, fındık üreticilerini yerinde tutmanın yollarının aranması gerektiğini sözlerine ekledi.