ZONGULDAK (AA) - Roman vatandaşların sorunları, Zonguldak'ta düzenlenen çalıştayda ele alındı.

Vali Ali Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Zonguldak Valiliği tarafından düzenlenen, Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'ndaki çalıştayda, Roman vatandaşların toplum içinde dezavantajlı durumda bulunduğunu söyledi. 

Ülke tarihinde bu dezavantajın Almanya'daki gibi soykırımına dönüşmediğine dikkati çeken Kaban, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Böyle derin bir düşmanlık kültürümüz yok. Bu bizim en büyük şansımız. Biz artık o oryantalist bakış açısından yorulduk. O bakış bize bir şey getirmediği gibi hep başkalarına çalıştı. Bütün o avantajlara bir tanesi daha eklendi. Avrupa'da belki sayıları tam bilinmemekle birlikte 20-25 milyon civarında Roman kökenliye 'Türk', 'Müslüman' ve 'Osmanlı' deniliyor. Yani bize yapıştırılıyor. Tamam, biz bundan da memnunuz. Ama biz onları Bulgaristan'da, Makedonya'da, Kosova'da gördük. Orada hakikaten bizim bayrağımızı, bizim bütün tarihimizi dalgalandırıyorlardı. Burada 'Türk' demek Roman'dı 'Müslüman' demek Roman'dı. Biz bundan niye istifade etmeyelim? Onları anlayabilmemiz için önce kendi içimizdeki Roman kardeşlerimizi anlamamız gerekiyor. İşte bu çalışmalar bu anlamda çok gerekliydi."

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'e, Roman Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kuruluşu için teşekkür eden Kaban, akademisyenlerin bilimsel konularda canla başla çalıştığını kaydetti.

-"Roman açılımına sağduyu ile yaklaşacağız"

Katılımcılardan bazıları araştırma bulguları paylaşılırken kullanılan ifadelere tepki göstererek salonu terk etti.

Bunun üzerine söz alan Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, Türkiye'de yıllarca başörtülülerin, Alevilerin ve Romanların yanlış anlaşıldığını söyledi.

Herkesin birbirini iyi ve doğru anlaması gerektiğini vurgulayan Çokyaşar, şu görüşleri dile getirdi:

"Biz Türkiye'de varız, Türkiye'de Romanlar var. Üniversitede, siyasette, valilikte Romanlar var. Elhamdülillah Müslümanız. Arkadaşlarımız kanaatimce iyi niyetliler fakat Türkiye'de etnik kimlik olarak farklı farklı yerlerde kültürlerimiz var. Zonguldak, Samsun, Ankara, Amasya ve Antakya'da farklı bir çok etnik kimlik var. Arkadaşlarımızın üniversite bazında adım atması Zonguldak için anlamlı. Bazı şeyleri yanlış ifade etmiş arkadaşlarımız olabilir. Ama bu çalıştayda bu öne çıkmaz."

Toplumda bazı olumsuzlukların Romanlara mal edilebildiğine işaret eden Çokyaşar, "Biz sabah kalkıp ekmeğini kazanan insanlarız. Roman açılımına sağduyuyla yaklaşacağız. Üniversite bunu yapmak istemiş, sahip çıkacağız" dedi.