ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde özel şirkete ait kömür ocağında çalışan işçiler, işletmenin kapatılacağı iddiası üzerine iki saatlik iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirdi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kandilli beldesinde özel maden işletmesine ait kömür yıkama tesisinin sökümüne başlanmasının işçiler arasında huzursuzluk yarattığını söyledi.

Sendikalarına üye 630 işçinin yanı sıra teknik ve yardımcı personelle 800 kişinin çalıştığı işletmenin kömür yıkama tesisini kaldırılması yönünde aldığı kararı uygulamaya başladığını ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:

"Kömür yıkama tesisinin kaldırılmasıyla ilgili söküm işlemleri başladı. Gece vardiyasından çıkan, gündüz vardiyasında işe girecek işçilerimizle kuyu başında bir araya geldik. İşletme, kömür yıkama tesisinin sökülmesi yönünde aldığı kararı uygulamak istiyor. Biz de burada işimize, aşımıza sahip çıkmak için mücadele veriyoruz. İşçilerimize yasal süreç ve yasal haklarıyla ilgili bilgi verdik. Mağdur duruma düşmemeleri için yasalar çerçevesinde iş yavaşlatma hakkımızı kullanıyoruz. İki saat boyunca maden işçilerimiz ocağa girmeyecek. Süreçle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz."

İşletmenin kapanması durumunda 800 işçinin sokakta kalacağını anlatan Mutlu, “İş yerinin kapanmaması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Üretmek ve ülke ekonomisine değer kazandırmak istiyoruz. Maden işçimizin uzun zamandır süren huzursuzluğu, her geçen gün artarak devam ediyor. Madencilik zor bir meslek, maden ocağında çalışırken işçimiz, 'acaba işletmemiz kapanacak mı kapanmayacak mı?’ düşüncesiyle kendisini işe veremiyor" diye konuştu.

Maden işçisi Aziz Korkmaz da iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirdiklerini belirterek, "İşimiz var. Yevmiyemizi alıyoruz ve işe gidiyoruz ama yarınımız belli değil. Kafamız karışık. Kömür yıkama tesisi sökülüyor. Bizi moralsiz bırakan gelişmeler var. Herkesin hayalleri var. Garip şekilde duruyoruz. Ocakta şu an için üretim yok. Zaten ocakta talim ve tarama faaliyetleri gerçekleştiriliyor. İşten çıkışımız verilirse yapacak bir şeyimiz yok. Bekleyeceğiz ve iş arayacağız. Doğal olarak baba mesleği olduğu için genelde maden mesleği tercih ediliyor" şeklinde konuştu.

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın da beldelerinde bulunan kömür işletmesinin kapanacağına yönelik gelişmeleri endişeyle izlediklerini kaydetti. 

Maden işçileri, iki saat kuyu başında bekleyerek iş yavaşlattı.

Beldenin giriş ve çıkışını kontrol altında tutan güvenlik ekipleri, gazetecilerin işletmeye geçişine izin vermedi.