ZONGULDAK (AA) - Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Bu anayasa değişikliği, vatandaş devlet ilişkisi üzerinden ele alınacak konudur. Başka türlü ele alamazsınız. Bu anayasa değişikliği ne AK Parti, ne CHP, ne MHP, ne HDP, ne de diğer partilerle ilgidir, vatandaşın devletle ilişkisini yeniden yapılandırmakla ilgilidir." dedi.

Uçum, Zonguldak Öğretmenevi'nde düzenlenen "Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, siyasal sistem meseleleri ele alınırken, onun kurgusunun kişi üzerine yapılamayacağını ve buna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

"Mevcut sistem, anayasal seviyede çok büyük kriz içeriyor." diyen Uçum, şöyle konuştu:

"O kriz nerede ortaya çıktı? 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle, bu seçilme yetkisinin anayasaya girmesiyle çıktı. Sayın Cumhurbaşkanı 10 Ağustos 2014'te seçildikten sonra iki başbakan ile çalıştı. Geçmişte, cumhurbaşkanlarının başbakanlarla aralarındaki problemleri bir kenara koyuyorum. Aynı partiden gelen bir cumhurbaşkanı ve başbakan 21 ay çalıştı. Çok büyük krizler olmamasına rağmen o süreçte ortaya çıkan zaman uyumsuzlukları ve farklı görüşleri gördük. Niye büyük kriz olmadı? Çünkü aynı siyasi mecradan gelmişlerdi. Sayın Cumhurbaşkanının güçlü siyasi liderliği vardı. Bunun etkisiyle biz o dönemi kriz olmadan atlattık."


- "Onlar hala tartışmaya devam ediyor. Biz uygulamaya geçmeye başladık"

Anayasa değişikliğinin bir parti stratejisi üzerinden ele alınacak konu olmadığını vurgulayan Mehmet Uçum, şunları kaydetti:

"Bu anayasa değişikliği vatandaş devlet ilişkisi üzerinden ele alınacak konudur. Başka türlü ele alamazsınız. Bu anayasa değişikliği ne AK Parti, ne CHP, ne MHP, ne HDP, ne de diğer partilerle ilgidir, vatandaşın devletle ilişkisini yeniden yapılandırmakla ilgilidir. Vatandaş anayasa değişikliğine şu şekilde bakmalı; Bu değişiklikle benim devlet üzerinden etkim ve rolüm artıyor mu? Bu değişiklikten sonra devletin hizmetlerinde bir farklılık ortaya çıkacak mı? Bu değişiklikten sonra yargı daha adaletli bir faaliyet yürütebilecek mi? Bu değişiklikten sonra refah seviyesi açısından yapılacak yatırımlarda devlet hızlı hareket edebilecek mi? Bu değişiklikten sonra daha hızlı ve etkin bir mücadele yöntemiyle devlet terörle mücadelede avantaj sağlayacak mı? Şimdi bunun içinde parti var mı? Yok. Dolayısıyla bu değişiklik böyle bir değişikliktir. Böyle bir değişikle ancak bütün milleti kapsayacak dil kullanılarak anlamlı hale getirilebilir. 'Herkes yüzde yüz destek versin.' demek değildir, demokrasilerde böyle şey olmaz. 'Evet' de dese 'Hayır' da dese, bu değişiklik devreye girse de girmese de Türkiye'nin devleti yeniden yapılandırma ihtiyacı ortadan kalkmayacak. Biz mevcut sistemle devam edemeyiz."

Mehmet Uçum, "Türkiye tipi model" ortaya koyduklarını belirterek, "Bu modelle geliştirdiğimiz bazı mekanizmalar şu anda başkanlık sistemlerinin sıkıntılarını çözebilecek mekanizmalar. Bazı mekanizmalar da Batı Avrupa demokrasilerindeki problemleri çözebilecek mekanizmalar. Dünya 1980'den bu yana birçok sıkıntıyı tartışıyor. Onlar hala tartışmaya devam ediyor. Biz uygulamaya geçmeye başladık. Tarihimizde son 300 yılda ilk kez geride başlama dezavantajını bu sefer avantaja çevirdik. Bazıları demokrasiyi geliştirmek için tartışırken, biz model ortaya koyarak onu uygulamaya geçiyoruz. Bunun bize ileride sağladığı faydaları çok daha iyi göreceğiz." diye konuştu.

Değişikliğin, reform başlangıcı olduğuna dikkati çeken Uçum, "Bu reform başlangıcı ne demektir? Bu, reformun devam edeceği anlamına gelir. Reform nasıl devam edecektir? İleriye dönük yeni anayasa değişiklikleri gündeme gelecektir. Hem de her anayasa değişiklinde olduğu gibi siyasi ve tekli uyum yasaları çıkarılacaktır." ifadesini kullandı.