ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturma sonunda 3'ü tutuklu 4 şüpheli hakkında 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, tutuklu şüpheliler Amer Abdulkerim Zeidan, Walid Halaf ve Zeidan Abdulkerim Zeidan ile tutuksuz Sulaf Alwan hakkında hazırlanan 31 sayfalık iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.

Mahkemece kabul edilen iddianamede, örgütün kuruluş amacı, yapısı, ideolojisi, Türkiye'deki eylemlerinin yanı sıra Müslümanların yaşadığı tüm ülkelerin terör örgütünün hedefinde olduğu vurgulandı.

İddianamede, Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü'nün tespitleri sonucunda, DEAŞ silahlı terör örgütü üyesi bir kişinin Türkiye'de kontrol altında tuttuğu bomba yüklü araçla eylem gerçekleştirmeyi planladığı belirtildi.

Söz konusu eylem planlamasının detaylarının Irak'tan belirlendiği bilgisine yer verilen iddianamede, halihazırda bomba yüklü aracı kullanacak örgüt mensubu arayışında olan şüphelinin WhatsApp uygulaması üzerinden kurmuş olduğu bağlantılarının da deşifre edildiği kaydedildi.

İddianamede, WhatsApp görüşmelerinin yapıldığı söz konusu GSM hattının "Velid" ismiyle bilinen, Irak uyruklu bir kişi tarafından Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kullanıldığının bildirilmesi üzerine soruşturma açıldığı ve bu kapsamda "Velid" ismiyle bilinen Irak uyruklu Walid Halaf ile yanında bulunanların Ereğli'de gözaltına alındığı aktarıldı.

Gözaltına alınan ve tutuklanan şüphelilerden Amer Abdulkerim Zeidan ve Zeidan Abdulkerim Zeidan'ın kardeşi Aws Abdulkerim Zeidan'a ait GSM hattına WhatsApp uygulaması ile DEAŞ silahlı terör örgütü mensubu kişi ve kişiler tarafından terör örgütünün yapmış olduğu infazların videoları, yazılı ve sesli tehdit içerikli mesajlar gönderildiğine değinilen iddianamede, şüphelilerin cep telefonlarında yapılan inceleme sonrası deşifre edilen 41 ses kaydı da yer aldı. DEAŞ'lı teröristlere ait ses kayıtlarından birinde, "Walid Halaf'ın bomba yüklü aracı patlatmazsa ailesinin öldürüleceği" şeklindeki konuşmalar dikkati çekti.

İddianamede, sanıklar hakkında elde edilen deliller neticesinde şüpheliler Walid Halaf, Zeidan Abdulkerim Zeidan ve Amer Abdulkerim Zeidan'ın ulusal ve uluslararası platformda terör örgütü olarak kabul edilen DEAŞ silahlı terör örgütüne örgütsel bağlılık duyduklarına işaret edildi.

Şüphelilerin, örgütten aldıkları emir ve talimatlar uyarınca örgüt tarafından Türkiye'de düzenlenecek olası bir bombalama eyleminde görevlendirilmek üzere hazır beklemek suretiyle örgüt hiyerarşisi içerisinde yer aldığı vurgulanan iddianamede, örgütün Türkiye yapılanmasındaki organik bütünlüğüne dahil olmak suretiyle şüpheli Sulaf Alwan'ın örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmadığı, şüpheliler Walid Halaf, Zeidan Abdulkerim Zeidan ve Amer Abdulkerim Zeidan'ın saklanmaları için barınacak yer temin etmek suretiyle "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçunu işlediği ifade edildi.

Ayrıca şüpheli Zeidan Abdulkerim Zeidan'ın illegal yollardan Türkiye'ye geçtikten sonra sahte kimlik çıkardığı ve yalan beyan suçunu işlediğinin belirlendiği aktarıldı.

İddianamede, haklarında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezası istenen sanıkların ilerleyen günlerde yargılanmasına başlanacak.