ZONGULDAK (AA) - Yaşanabilir Zonguldak Platformu üyeleri, Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde yapılması planlanan yeni termik santrale tepki gösterdi.

Platform üyeleri, beldede kurulu bulunan Çatalağzı Termik Santrali'ne (ÇATES) 660 megavatlık ilave santral başvurusu üzerine firmaya tepki göstermek amacıyla ellerinde dövizlerle slogan atarak termik santralin önüne yürüdü.

Çatalağzı Belde Belediye Başkanı Adnan Akgün, yaptığı açıklamada, sağlıklı bir yaşam isteği için bir araya geldiklerini söyledi.

Sadece sağlıklı bir yaşam istediklerini belirten Akgün, "Mevcut termik santrallere yerel yönetimler olarak bu saatten sonra pek bir şey yapma şansımız yok. Sadece revize olmalarını, düzgün çalışmalarını isteyeceğiz. Bundan sonra Çatalağzı'nda termik santral istemiyoruz" dedi.

Muslu Belde Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman da beldelerinde ve Çatalağzı'nda termik santral başvurularının olduğunu anımsattı.

"Bundan sonra bölgeye yapılacak termik santrallerle buranın çevre cehennemine döneceğini biliyoruz" diyen Adıyaman, "Bu bakımdan yaşamımız birçok noktada tehdit altında. Yeni bir termik santralin yapılmasına asla müsaade etmiyoruz" diye konuştu.

Platform sözcüsü Kadir Orhan ise doğal hayatı yok etmeye yönelik hiçbir yatırıma müsaade etmeyeceklerini dile getirdi. 

Bölgede var olan termik santrallerin yaşam alanlarını daralttığını öne süren Orhan, şöyle devam etti:

"Durum bu kadar vahimken yeni termik santral başvurularının peş peşe gelmesi burada yaşayan tüm canlıları yok etmeye yönelmiştir. Böyle bir saldırı karşısında suskun kalmamız beklenemez. Bu gördüğünüz dar alanda mevcut santraller bir günde 3 milyon metreküp deniz suyunu zehirliyor ve içinde canlı yaşamaz hale getiriyor. Sadece bu bölgede termik santrallerde yanan 7 günlük kömür tüm Zonguldak için ısınmada kullanılan bir yıllık kömür miktarına eşit. Yeni termik santral başvurularına umarız Bakanlık olumsuz görüş bildirip, izin vermeyecektir. Mevcut termik santrallerin faaliyetlerinden memnun olmadığımız gibi bundan sonra da burada yeni bir termik santral istemiyoruz."

Platform üyeleri, konuşmaların ardından dağıldı.