ZONGULDAK (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizin sahip olduğu böylesine geniş ufuklu liderlerin kıymetini bugün muhalefet diye ortada dolaşanları gördükçe çok daha iyi anlıyoruz. Merhum Türkeş'i, 20. ölüm yıl dönümünde bir kez daha saygıyla anıyorum." dedi.

Erdoğan, Madenci Anıtı Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde, yaklaşık üç yıllık bir aranın ardından yeniden Zonguldak'ta olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Zonguldak'ı özlemişiz. Şöyle bakıyorum, anlaşılan Zonguldak da bizi özlemiş. Vuslat bugüneymiş." diyen Erdoğan, Zonguldak'ın, tüm ilçelerindeki, mahallelerindeki, köylerindeki vatandaşlara selamlarını iletti.

"Altında kara kömür, üstünde pırlanta gibi insanlar" bulunan Zonguldak'ın aynı zamanda şehitler diyarı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son iki yılda, terörle mücadelede ve Suriye'deki operasyonlarda, Zonguldak'ın 16 şehit verdiğini belirtti.

Bu sabah Gabar Dağı'nda el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 3 askerin şehit düştüğünü, 9 askerin yaralandığını hatırlatan Erdoğan, şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralı askerlere ve gazilere şifa diledi.

Bugünün büyük devlet ve siyaset adamı, MHP'nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in ölüm yıl dönümü olduğunu da anımsatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu vesileyle kendisini rahmetle yad ediyor, tüm sevenlerine ve milletimize başsağlığı dileklerimi sunuyorum. Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı zor günlerde, rahmetli Türkeş başta olmak üzere, geçmişte ülkemizin sıkıntılı dönemlerinde liderlikleriyle milletimize öncülük etmiş isimleri sık sık hatırlıyoruz. 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasıyla getirmek istediğimiz yeni yönetim sisteminin hazırlığında rahmetli Türkeş ve diğer liderlerin tavsiyelerinin çok önemli payı ve katkısı olmuştur. Ülkemizin sahip olduğu böylesine geniş ufuklu liderlerin kıymetini bugün muhalefet diye ortada dolaşanları gördükçe çok daha iyi anlıyoruz. Merhum Türkeş'i, 20. ölüm yıl dönümünde bir kez daha saygıyla anıyorum."

- "Zonguldak bana uzak değil"

Zonguldak'ın, Karadeniz'in kıyısında yer almasına rağmen, kömür dışında bu avantajını kullanamayan bir şehir olduğunu anlatan Erdoğan, bölgeyi deniz ticaretinin merkezi kılmak için asırlardır çeşitli projelerin geliştirilmesine rağmen maalesef bir türlü gereken adımların atılamadığını vurguladı.

Zonguldak'ın kendisine uzak olmadığını, rahmetli babasının Rize'den çıkıp Zonguldak'a, daha sonra Sakarya'ya ve oradan da İstanbul'a göç ettiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bize bu şekilde anlatırdı hayat hikayesini. Biz de Batı Karadeniz'i cazibe merkezi haline getirecek böyle bir proje için Başbakanlığım döneminden itibaren uzun zamandır çalışıyorduk hatta bu hayalimizi 2023 hedeflerimiz arasına da koyduk. Önümüze pek çok engel çıkmasına rağmen hepsini de kararlılıkla aştık, nihayet kazmayı vurduk. Filyos Limanı projesinden söz ediyorum. Türkiye'nin üçüncü büyük limanının inşasına hamd olsun 2016 yılının aralık ayında başladık. Karadeniz'in çıkış kapısı olacak bu liman, Marmara ve Boğaz'ın yükünü azaltarak, önemli bir alternatif olacak. Limanla entegre şekilde kurulacak demiryolu bağlantısıyla buradan doğrudan güney illerimize ve Ortadoğu'ya ulaşım imkanı getiriyoruz. Filyos Limanı'nın, sadece altyapısının proje bedeli 655 trilyon. Bu altyapı, üstyapıyla rakam zaten tırmanıyor tırmanıyor katrilyonu yakalıyor. Hedefimiz, 2019 yılı ortasına kadar altyapıyı bitirmek. Üstyapının da yap-işlet-devret modeliyle kısa sürede tamamlanmasını sağlamaktır."

Filyos Limanı'nın arkasında serbest bölgenin yer alacağını kaydeden Erdoğan, limanın devreye girmesiyle 600 hektarlık bir alanın da endüstri ve sanayi merkezi haline geleceğini bildirdi.

Erdoğan, Filyos Limanı Projesi'nin, bölgede 12 bin kişilik istihdamın oluşmasını temin edeceğini vurguladı.

- "Eleman almakla üretim artmıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Zonguldak'a yapılan hizmetlerin bununla sınırlı olmadığını, kente geçen 14 yılda 14 katrilyon liralık yatırım yapıldığını hatırlatması üzerine, alandaki vatandaşlar, "İşçi alınsın, artsın üretim." sloganları attı.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sloganik şeylerle bizim konuşmalarımızı kesmeyin. Ben buraya geldiğimden bu yana 3 bin, 3 bin 600 kişi aldım. Dürüst olun. Eleman almakla üretim artmıyor. Her şeyi düşünürken, ülkenin menfaatini de düşüneceğiz. Olayı bazı fitne unsurlarının girmesiyle slogana dönüştürmeyeceğiz, çünkü bu ülke hepimizin. Hep beraber bu ülkede ekmek sahibi olacağız. 3 bin 500 kişiyi buraya alan benim. Bana slogan atmayın, bunu başkalarına yapın." karşılığını verdi.

Konuşmasında, Zonguldak'a yapılan yatırımlara da değinen Erdoğan, eğitimde bin 400 yeni derslik, 5 bin 400 öğrenci kapasiteli yükseköğretim yurtları, 37 spor tesisiyle gençlerin önünü açtıklarını, sağlıkta 15 tesisin yatırımını tamamladıklarını, 14 tesisle ilgili çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Erdoğan, bu tesislerden birinin de inşaatı devam eden 400 yataklı Zonguldak Devlet Hastanesi olduğunu bildirdi.

- "Siz Şirin, biz de Ferhat, aşığız size"

İktidara geldiklerinde, Zonguldak'ta bölünmüş yol uzunluğunun 22 kilometre olduğunu, bunun 177 kilometreye çıkarıldığını kaydeden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Nereden nereye. Yolların yanı sıra pek çok tünel ve köprü inşa ederek, coğrafyası zorlu bu topraklarda ulaşım kolaylaştı. Zonguldak, Amasra, Cide yolu üzerindeki iki tünelle birlikte 805 trilyonluk bir proje. Şu anda inşası sürüyor. Biz Ferhat'ız, dağları delerek, inşallah orayı da bitireceğiz. Siz Şirin, biz de Ferhat, aşığız size, dertliyiz. İnşallah o tünelleri de yapacağız, dağları deleceğiz, çok daha kısa zamanda inşallah kazadan uzak maksuda ulaşacağız."

Erdoğan, Zonguldak ve Ereğli'ye çevre yolu kazandırılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.

(Sürecek)