ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, "siyah elmas" veya "kralların yiyeceği" olarak adlandırılan trüf mantarı tespit edildi.

Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ​Orman Genel Müdürlüğünce 2014-2018 yıllarında uygulanacak Trüf Mantarı Eylem Planı kapsamında bölgedeki ormanlarda mantar varlığının tespit edilmesi amacıyla gelen Trüf Uzmanı Ziyafet Arslan ile beraberinde getirdiği Lagotta romagnolo cinsi trüf arama konusunda eğitilmiş iki köpek ile ormanlarda arama çalışmaları yapıldığı belirtildi.

Dünyada "siyah elmas" veya "kralların yiyeceği" olarak adlandırılan trüf mantarının toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetiştiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Mantarın yaklaşık 200 türü bulunuyor. Türkiye'de doğal olarak nemli, ormanlık alanlarda yetişen bu mantar keşfedilmemiş hazine olarak adlandırılıyor. Tabiatta en fazla domuzlar tarafından tüketilen ve özel eğitimli köpeklerle toplanan trüf mantarının kilosu türüne göre 50-2 bin avro arasında değişiyor. Daha önce tespit edilmiş olan noktalar olan Karabük'ün Ovacık ve Yenice ilçelerinin yanı sıra Çaycuma, Devrek, Alaplı ve Ereğli ilçelerinde aramalar yapıldı. Başta Tuber uncinatum (sonbahar trüfü) olmak üzere T. nitidum, T. magnetum, T. genadii, T. rufum, T. excavatum türleri tespit edildi. Bazı alanlarda ise trüf emarelerine ve misellerine rastladı. Alaplı'da tespit edilen trüf ormanı koruma altına alındı."