Bunun bilincinde olarak sürdürülebilir teknolojiler geliştiriyor ve Endüstri 4.0’ın gerisinde kalmıyoruz. Veriler ve makineleri birleştirerek nasıl akıllı fabrikalara geçiş yapabileceğimizi ele alıyoruz.

İzlenebilirlik, her sektörde büyük bir öneme sahiptir. Üretim aşamasından sonra ürünlerin nerelere gittiği, tüketicilerle nasıl buluştuğu ve ne zamana kadar tüketicilere sunulabileceğine dair hususlar, direkt izlenebilirlikle ilgilidir. Bu yüzden ürünlerin üzerinde son kullanma tarihi, parti numarası ve benzeri bilgilerin bulunması gerekir ve adeta bu durum bir zorunluluktur.

Termal Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar: Yeni Nesil Teknolojiye Geçiş

Kodlama alanındaki ihtiyaçların karşılanması için mürekkep püskürtmeli yazıcılar kullanılmaktadır. Bu tip yazıcılarda bulunan iki farklı teknoloji vardır. Bunlardan ilki CIJ (sürekli mürekkep püskürmeli) iken, diğeri ise TIJ (termal mürekkep püskürtmeli) olanlardır.

Termal mürekkep püskürtmeli olan TIJ yazıcılar, gerekli durumlarda isteğe bağlı damlacık üreten DOD teknolojisini kullanır. Alt tabakayı daha etkili kullanan ve maliyet bakımından önemli avantajlar sağlayan TIJ, gıda ve ilaç gibi önemli alanlarda yoğun olarak tercih edilmektedir. Gözeneksiz ve gözenekli alt tabakalardaki baskı ihtiyaçları için öncelikli tercih olma yolunda hızla ilerliyor.

İnvasyon Sonuçları Ürünlere Yansıyor

Endüstri 4.0 sayesinde devre kart teknolojisinde ciddi değişimler meydana gelmiş ve bu değişimler birçok ürünü etkilemiştir. Yeni nesil devre kart teknolojisi sayesinde TIJ, artık çok daha az yer kaplıyor. Üretim alanındaki istenen noktalara kolay bir şekilde yerleştirilebiliyor ve 7” dokunmatik ekranı ile rahatlıkla kontrol edilebiliyor.

RYNAN tarafından endüstriyel baskılar için yüksek kalitede sulu ve UV LED kürlenebilir mürekkepler sağlanmaktadır. Söz konusu mürekkepler suya ve solmaya karşı yüksek dayanıma sahiptir. İnce filmlerde ve esnek ambalajlarda etkili bir okunabilirliğe imkân verir.

Solvent mürekkepler Benzofenon ve BPA içermemektedir. Böylece güvenlik noktasındaki standartları sağlamaktadır. UV kürlenebilir olan mürekkepler ise alt tabaka tipi için kullanılmaya uygundur. Sahip olduğu bu özellik, gıda endüstrisindeki ısıya duyarlı esnek folyolar için adeta ideal mürekkep olmasını sağlar.

Yüksek Seviyede Sürdürülebilirlik

Karbon salınımı ile sürdürülebilirlik, bir arada değerlendirilmesi gereken hususlardır. TIJ yazıcılar, CIJ yazıcılara kıyasla %80 daha az enerji kullanır ve yüksek tasarruf sağlar. Enerji verimliliği noktasında oldukça öndedir.

CIJ yazıcılar, solvent mürekkep kullanır ve bunlar, baskı sırasında çevreye zararlı maddelerin yayılmasına neden olur. Ayrıca solvent mürekkepler, bakım sırasında etrafa saçılabilir ve buna bağlı olarak daha fazla solvent mürekkep kullanılır. Ayrıca ekstrada temizliğe de zaman ayrılmasını adeta mecbur kılar. TIJ yazıcılarda ise RYNAN tarafından geliştirilmiş olan çevre dostu mürekkepler kullanılır. Bu mürekkepler çevreye saçılmaz ve bu da ek mürekkep maliyetini ortadan kaldırır.

Endüstri 4.0 ile Neler Değişecek?

Dördüncü Sanayi Devrimi, her alanda kendisini göstermeye başladı. Ancak bu noktada yaşanan değişimlerin neler olabileceği konusunda bilgi karmaşaları var. Yaşanacak değişimleri anlamak ve tahmin edebilmek için Endüstri 3.0’a bakmak gerekiyor.

Üçüncü Sanayi Devrimi sonrasında otomasyon sistemleri ve bilgisayarların aktif olduğu üretim söz konusu idi. Yaşanacak Dördüncü Sanayi Devrimi sonrasında ise yapay zeka, bulut bilişim, makine öğrenimi ve benzeri unsurları bünyesinde barındıran akıllı fabrikalar merkezde olacak.

Günümüzde gelişmiş fabrikalardaki üretim hatları mükemmel olarak görülse ve otomatik sistemleri kapsasa da, bazı bağlantı eksiklikleri olduğu bir gerçektir.

Bağlantı eksiklikleri, insan faktörünün bu sistemlere dahil olmasına neden olur. Yaşanacak devrim ile bağlantı eksikliklerinin ortadan kaldırılacağı, insan faktörü etkisinin minimum düzeye çekileceği tahmin ediliyor.

Kodlama ve Markalama Alanında Endüstri 4.0 Etkisi

Endüstri 4.0 ile birlikte markalama ve kodlama alanında da bir dizi değişim yaşanacak. Yaşanacak değişimlerin ilki, bağlı sistemlerden oluşan bir ağdan veri toplanması, bunların analiz edilmesi ve farklı amaçları için kullanılacak olmasıdır. Böylece arızaların tespiti, giderilmesi veya kartuş değişimleri gibi işlemler sırasındaki zaman kaybı minimum seviyeye inecektir.

Oluşturulan sistemler, insan müdahalesi olmadan tekrarlayan işlemleri kendileri yapabilecek. Sistemler bulut tabanlı olacak ve böylece iş ortakları ile müşteriler, makinelerin nasıl çalıştığını ve bu alandaki verileri görebilecek.

Sistemlerde sensör kullanımı üst düzeyde olacak ve sensörlerden gelen veriler analiz edilerek olası arızalar önceden tespit edilebilecek. Böylece arızaların giderilmesi ve bunun için kullanılacak maliyetler de minimum seviyeye çekilecek.

Electrojet tarih kodlama makineleri, Endüstri 4.0 kapsamında yaşanacak olan değişimlere hazır. Yaşanacak değişimler ile verimlilik çok daha üst seviyelere çıkacak, beklentiler çok daha etkili bir şekilde karşılanacak.

Electrojet olarak; 65 ülkede distribütörlüğü bulunan, sektörün öncü firmalarından, Singapur merkezli Rynantech (Thermal İnkjet) firmasının Türkiye Ana distribütörüyüz. TETT, STT, markalama veya diğer tüm kodlama ihtiyaçlarınız için profesyonel çözümler sunmaktayız. Daha detaylı bilgi almak için bugün iletişime geçin.

İşletmeniz için en uygun inkjet tarih kodlama cihazlarını öğrenmek ve bunlar hakkında ÜCRETSİZ bilgi almak için bize ulaşın: https://www.electrojet.com.tr/