Göz kapağı düşüklüğü, temel olarak göz kapağının görmeyi engelleyecek şekilde sarkık pozisyona gelmesi olarak tanımlanır. Bazı durumlarda oldukça minimal ölçüde göz kısılması şeklinde gözlemlenirken bazı durumlarda ise göz bebeğini tamamen kapatacak düzeyde ortaya çıkabilir. Hastalığın ilerleme seviyesi büyük oranda ortaya çıkma nedenine bağlıdır. Ayrıca göz kapağı kasları da yine düşüklüğün boyutları üzerinde etki gösteren bir diğer önemli faktördür. Yaygın olarak gözlemlenen bir sağlık sorunu olmamakla birlikte göz kapağı düşüklüğü, genetik faktörlerin etkisiyle doğuştan gelebilir ya da sonradan gelişebilir. Çoğunlukla estetik etkisi nedeniyle psikolojik sorunlara da neden olmaktadır. Dolayısıyla göz kapağı düşüklüğünün teşhis edilmesinin ardından tedavi sürecinin başlatılması gerekir. 

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

Göz kapağı düşüklüğü ya da bir diğer adıyla “Pitozis”, göz kapağının normalde olması gereken seviyenin altına inerek görüş açısını bozması şeklinde tanımlanan bir göz sağlığı sorunudur. Görüş açısını ve görme işlevini bozmaya uğrattığı gibi aynı zamanda göz kapağında yaşanan düşüklük, estetik açıdan da rahatsız edici olabilir. 

Çoğunlukla tek bir gözde ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü, nadiren her iki gözde de gözlemlenebilir. Düşüklüğün her iki gözde meydana gelmesi durumunda hastalık “Bilateral Pitozis” adı verilir. Bilateral Pitozis sorunu normal göz kapağı düşüklüğünün aksine gündelik yaşamı önemli ölçüde olumsuz etkiler. Dolayısıyla cerrahi müdahale hızla gerçekleştirilmelidir. 

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri 

Göz kapağı düşüklüğü belirtileri, tahmin edileceği üzere göz kapağının üst bölümünde yaşanan sarkmadır. Bu sarkmanın boyutu bazı durumlarda gözle tespit edilemez düzeydeyken bazı durumlarda ise tamamen görüş açısını kapatacak şekilde meydana gelebilir. Buna ek olarak göz kapağı düşüklüğünün belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • Görmede yaşanan sorunlara paralel olarak gelişen boyun ve bel ağrıları,
  • Yüzün üst bölümünde daha yoğun olmak üzere hissedilen yorgunluk,
  • Yüz hatlarında donuk bir ifade,
  • Gözün iç ve dış kısımlarında hissedilen yaşarmalar ve kuruluk,

Bununla birlikte göz kapağı belirtileri arasında en yaygın olarak gözlemlenen fiziksel durum ise kişinin daha net görebilmek amacıyla kafasını yukarıya doğru kaldırarak görüş açısını netleştirmeye çalışmasıdır. Bu eylem, vücudun farklı noktalarında ortaya çıkabilecek ağrıları da beraberinde getirir. 

Göz Kapağı Düşüklüğü Teşhisi

Göz kapağı düşüklüğü teşhisi, doğum sürecinde meydana gelmesi halinde belirgin olarak tespit edilebilir. Sorunun daha sonradan ortaya çıkması durumunda ise göz doktorunun takibi teşhis sürecinin en önemli parçasıdır. Gözün genel durumu takip edilerek ve yaşanan sarkma sorunun sıklık boyutu incelenerek teşhis koyulur. Göz kapağı düşüklüğünün nedenleri; teşhis, belirti ve tedavi sürecinde oldukça önemi bir rol oynar. 

Göz Kapağı Düşüklüğü Neyden Kaynaklanır?

Göz kapağı düşüklüğü üzerine yapılan araştırmalar bu sağlık sorununun büyük oranda anne karnında meydana geldiğini göstermiştir. Anne karnındaki bebeğin göz kapağı kaslarının yeteri kadar gelişmemiş olması, düşüklüğün yaşanmasına sebebiyet verir. Bebeklerde hastalığın teşhis edilmesi ise bir gözün diğerine oranla daha kısık bir yapıda olması şeklindedir. 

Bununla birlikte sonradan ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Gözün dışarıdan herhangi bir fiziksel müdahale sonucunda darbe alması ya da deformasyona uğraması göz kapağında düşüklük yaşanmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca pitozis, yaşlanmaya bağlı olarak gelişen diğer göz sağlığı sorunlarının tetikleyici etki göstermesiyle de gelişebilir.

Özellikle bu tarz göz sağlığı sorunlarının kontrol altına alınmasında kullanılan ilaçlar, göz kapağı düşüklüğüne sebebiyet verebilir. Tüm bunlara ek olarak göz kapağı düşüklüğü nedenleri arasında çoğunlukla nadiren gözlemleniyor olmakla birlikte tümörler de bulunmaktadır. Göz kapağında yaşanan düşüklüğün sebebi bu bölgede gelişen tümörler olabilir.