Finansal piyasalar, Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün saat 14.00’te açıklayacağı faiz kararını bekliyor.

TCMB Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanacak. 

Merkez Bankası, yerel seçimlere bir hafta kala gerçekleşen bir önceki toplantıda politika faizini sürpriz bir adımla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltip faiz koridorunu genişletmişti. TCMB ayrıca dezenflasyonda kararlı olduğu mesajını vermişti.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, ABD'deki temaslarında da benzer mesajlar verdi. Karahan enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için belirgin adımlar attıklarını ve "daha fazlasını da atmaya hazır" olduklarını geçen hafta söyledi. Karahan aynı konuşmada faiz artış döngüsünün sonuna gelindiğini de belirtti.

Ekonomistlerin karara ilişkin tahminleri ise şöyle oldu:

REUTERS ANKETİ

Reuters anketine göre TCMB'nin beklentilerin üzerinde seyreden enflasyonu kontrol altına almak adına geçen ay yaptığı sürpriz sıkılaştırmanın ardından Nisan ayında bir haftalık repo faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 14 ekonomistin neredeyse tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir ancak bir ekonomist politika faizinin 500 baz puan artırılacağı bir diğer ekonomist faizin 250 baz puan artırılacağı görüşünde.

AA FİNANS ANKETİ

AA Finans'ın TCMB'nin 25 Nisan Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 50 ile yüzde 55 arasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 oldu.

BLOOMBERGHT ANKETİ

Bloomberg HT'nin faiz anketine göre piyasa katılımcıları 25 Nisan'da yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağını öngördü.

Ankete katılan 27 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulması yönünde.

Nisan ayı faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 55 seviyesi, en düşük tahmin ise yüzde 50 seviyesine işaret etti.

Anket döneminde 25 kurum 2024 yıl sonuna dair faiz tahminini paylaştı. Buna göre piyasanın Nisan’da 2024 yılının sonunda politika faizi için tahmini yüzde 45 seviyesi oldu.

2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 60 seviyesinde, en düşük beklenti yüzde 35 seviyesinde kaydedildi.

Son olarak anket katılımcılarına faizde ilk indirim beklentileri de soruldu. Buna göre tahminini paylaşan 23 kurumdan 4 tanesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan ilk indirim hamlesini Eylül’de bekliyor.

Altı kurumun beklentisi ilk indirimin Ekim'de ayında olacağı yönünde iken 3 kurum Kasım’da 1 kurum da Aralık’ta bekliyor.

FOREKS ANKETİ

Foreks Haber anketine katılan 16 ekonomistin 14'ü faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirirken, 2'si faizin 500 baz puan yükseltilmesini bekliyor.

Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 11 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 47,5 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 60, minimum beklenti ise yüzde 40 oldu.

Ekonomistler 2024 yılında hem faiz artırımı hem de faiz indirimi bekliyor. "2024 yılında faiz indirimi bekliyor musunuz?" sorusuna yanıt veren 9 ekonomistin 7'si "evet", "2"si ise "hayır" yanıtını verdi. "2024 yılında faiz artırımı bekliyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan 8 ekonomistin 2'si "evet", 6'sı ise "hayır" cevabını verdi.

MORGAN STANLEY

Anketlerin yanında uluslararası finans kurumlarından uzmanlar da karara ilişkin tahminlerini paylaştı.

ABD'li bankacılık devi Morna Stanley, Türkiye ile ilgili para politikası değerlendirmesinde temel senaryolarının politika faizinin kasım ayına kadar yüzde 50'de tutulacağı yönünde olduğunu belitti.

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti! S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!

Morgan Stanley analistleri, TCMB'nin enflasyon görünümüne yönelik riskler nedeniyle sıkılaştırma eğiliminin sürdürmesini beklediklerini ifade etti. 

Banka değerlendirmesinde, likidite ve ihtiyati tedbirlerin politika faizinin gerektirdiğinden daha sıkı bir genel parasal duruşa işaret ettiğini kaydetti. 

Morgan Stanley, yıl sonunda manşet enflasyonun yüzde 43,4'e gerilemesini beklerken, 4. çeyrekte faiz indirimine başlanabileceğini kaydetti.

Banka "Temel senaryomuzda şu anda kasım ve aralık aylarındaki 250 baz puanlık iki faiz indirimi ile faizlerin yüzde 45'e gerilemesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

SOCIETE GENERALE'DEN FAİZ TAHMİNİ

Fransız banka Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakacağı öngörüsünde bulundu.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın, Washington'da yaptığı açıklamadaki "En büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek" ifadelerini anımsatan Drimal, yılın ikinci çeyreğinde liranın cazibesinin artabileceğini kaydetti.

Turizm sezonunun hız kazanmasının ardından cari işlemler hesabındaki mevsimsel iyileşme ve TCMB'nin parasal sıkılaştırmasının etkisiyle de liranın desteklenebileceğini vurgulayan Drimal, "Liranın, ikinci ve üçüncü çeyrekte güçlenmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

FRANSIZ BANKADAN FAİZ TAHMİNİ

Bir başka Fransız banka Natixis'in Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ekonomisti Inna Mufteeva, "Mevcut TCMB Başkanı'nın güvenilirliğini ve bağımsızlığını pekiştiren mart ayındaki beklenmedik faiz artırımının ardından bu faiz artışının liraya olumlu etkisini göz önünde bulundurursak TCMB bu kararın bundan sonra Türk ekonomisine nasıl yansıdığını görmek isteyebilir" dedi.

Liranın bir süre istikrara kavuştuğunu, en azından değer kaybı hızının yavaşladığını belirten Mufteeva, dolayısıyla dövizdeki pozitif trendin ileriki aylarda yurt içi fiyatlardan kaynaklanan baskıların bir kısmını hafifletmesinin beklendiğini ifade etti.

Mufteeva, nisan ayına ilişkin enflasyon verileri 3 Mayıs'ta açıklanacağı için fiyat dinamiklerindeki bu iyi eğilimin teyit edilmesini beklemenin mantıklı olabileceğini aktardı.

Öte yandan, iletişim ve ileriye yönelik sözle yönlendirmenin açıkça şahin olabileceğini dile getiren Mufteeva, bu faktörler göz önüne alındığında mevcut durumun devam edeceği ve faizlerin sabit bırakılacağı öngörüsünde bulundu.