Genel

Gülüş Estetiği Kişiye Özel Olmalı

Diş hekimliği prosedürleri denilince akla genellikle diş ve diş eti sağlığını ilgilendiren sorunlar, diş ağrıları, diş kayıpları hatta ağız kokusu gelir. Oysa ki dişlerin ve diş etlerinin nasıl göründüğü bireylerin öz güveni üzerindeki etkisi nedeniyle en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Bunun doğal bir sonucu olarak gülüş estetiği (gülüş tasarımı) İstanbul ve diğer metropollerimizde giderek daha popüler bir hale gelmektedir. Gülüş tasarımının bir parçası olarak da uygulanabilen laminate (yaprak diş) İstanbul ve diğer illerimizde sık uygulanan estetik diş hekimliği prosedürlerindendir. İstanbul Kadıköy diş kliniği hizmetlerinin yoğun olduğu lokasyonlardan biri olup gülüş estetiği ve diğer diş hekimliği prosedürleri için alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri ile iletişime geçerek en iyi sonuçları elde edebilirsiniz.

Gülüş Estetiği Nedir?

Estetik diş hekimliği prosedürleri arasında en popüler olanlardan biri gülüş estetiğidir. Multidisipliner bir yaklaşım olan gülüş tasarımı; çeşitli nedenlere bağlı olarak estetik görünümden uzaklaşmış dişleri ve diş etlerini her hasta özelinde yüz şekliyle, ihtiyaçlarla ve beklentilerle uyumlu, doğal ve estetik bir görünüme kavuşturma amacıyla uygulanır. Gülüş tasarımı kişi özelinde farklı prosedürlerin planlanmasıyla gerçekleştirilir. Bu sayede hasta estetik, doğal, yüz ve çene hatlarıyla uyumlu dişlere ve mükemmel gülüşlere sahip olabilir.

Gülüş Estetiği Nasıl Yapılır?

Kapsamlı ve özelleştirilebilir bir süreç olan gülüş tasarımının ik ve en önemli adımı hastanın gereksinimlerini doğru bir şekilde belirlemek ve en uygun tedavi planını hazırlamaktır. Öncelik her zaman için sağlık açısından ihtiyaçları gidermek ardından daha estetik bir gülümsemeye kavuşmak olmalıdır.

Gülüş estetiği tedavisi uygulanacak hasta muayene edilip uygulanacak tedaviler belirlendikten sonra modelleme için ağız içi ölçüleri alınır. Modelleme sonrası hastanın problemlerini ve ihtiyaçlarını daha doğru değerlendirme imkanı elde edilir. Ağız içi ve yüz fotoğraflandıktan sonra özel programlar kullanılır, bilgisayar ortamında yapılan ölçümlemelerle yüz şekline uyumluluk değerlendirilir. Bu sayede gerçekleştirilerecek gülüş tasarımı tedavilerinden sonra hastanın sahip olacağı görünüme en yakın görünümün bilgisayar programları ve hastanın ağız ölçülerine uygun geçici restorasyonlarla paylaşılması mümkün olur.

Hasta özelinde planlama süreci tamamlanınca, ortodontik tedavi uygulanması ihtiyacı yoksa ilk olarak diş etlerindeki seviye bozuklukları giderilir. Farklı nedenlere bağlı olarak diş eksiği ya da eksikliğinin bulunduğu durumlarda diş implantı ya da uygun görülen yöntemlerle diş eksiklikleri giderilir. İyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından ihtiyaç varsa profesyonel diş beyazlatma yapılır.

Hastanın dişlerindeki görsel ve biçimsel bozuklukları giderme amacıyla estetik kompozit dolgu eğer bu yöntem yeterli gelmeyecekse zirkonyum ve laminate diş kaplama tedavilerinin uygulanması gündeme gelebilir. Porselen lamine kaplama yöntemi hastanın dişlerinde minimal düzeyde aşındırma yapılarak gerçekleştirildiği gibi hiç aşındırma yapmadan uygulanması da söz konusu olabilir.

Porselen ya da zirkonyum kaplama tedavilerinin uygulanacağı durumlarda hastaya prova yapılır. Daha estetik bir görünüm ve konforlu kullanım sağlanabilmesi için prova sırasında bazı değişiklikler yapılabilir. Gülüş estetiği tedavisi kapsamında uygulanan diş ve diş eti prosedürleri sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında hastanın dudaklarının şekli ve konturu da yer alır. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurularak yapılan planlama doğru tekniklerle uygulandığında başarılı bir gülüş estetiği prosedüründen bahsedilebilir. 

Hasta özelinde ihtiyaç duyulması halinde gülüşün daha fazla ön plana çıkarılması için dudak ve yüz bölgesinde dermal dolgu enjeksiyonu gibi çeşitli medikal estetik prosedürlerden yararlanılması söz konusu olabilir.

Gülüş Estetiği Kapsamında Hangi İşlemler Vardır?

Dişlerinin görünümü ile ilgili çeşitli memnuniyetsizlikleri olan ve daha iyi bir görünüm sahip olmak isteyen kişilere gülüş estetiği kapsamında diş rengini, şeklini ve yüzey yapısını değiştirmeye yönelik tedaviler uygulanabilir. Gülüş estetiğinin başarılı olması için kişi özelinde planlama yapılması gerekir. 

Gülüş estetiği kapsamında yapılacak uygulamaları kişi özelinde belirlemek tedavinin başarısını doğrudan etkileyen bir faktördür. Bunun nedeni, her hastanın estetik gereksinimlerinin birbirinden farklı olmasıdır. Hastanın yüz hatları, cinsiyeti, yaşı, ihtiyaçları, beklentileri ve benzer etkenler değerlendirilerek yapılan planlamalar sonrası elde edilen sonuç her zaman için daha tatmin edici olacaktır.

Gülüş estetiği kapsamında gerçekleştirilmesi gereken ilk adım eğer varsa hastanın diş çürüklerinin ya da diş eti hastalıklarını tedavi etmektir. Bir sonraki adımda hastanın ihtiyaçları ve beklentileri ile uyumlu olacak görünüm için gerekli işlemler belirlenir. Her ne kadar gülüş estetiği planlamasında hastanın beklentileri belirleyici unsurlardan biri olsa da yapılması gereken doğal bir görünümü bozacak işlemlerden kaçınmaktır. Hasta özelinde belirlenen planlamaya göre gülüş estetiği kapsamında; profesyonel diş beyazlatma, diş implantı, protez, porselen lamine, zirkonyum diş kaplama, estetik diş dolgusu, ortodontik tedavi gibi pek çok farklı tedaviye başvurulabilir.

Hastanın gülüş hattı belirlendikten sonra gerekli durumlarda dişlerin uzunluğuna müdahale edilebilir, ayrık diş sorununun giderilmesi için bonding uygulaması ya da ortodontik tedavi uygulanabilir, diş eti hastalıkları ya da diş eti çekilmeleri için periodontik tedavilerden faydalanılabilir.