Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun basın 2 yıllık icraatlarını dinlerken büyükşehir değil de sanki Ortahisar Belediyesi’nin toplantısını dinler gibiydim.

Sadece merkez ağırlıklı, diğer ilçelerin adının anılmadığı bir toplantı oldu TİSKİ planları hariç.

Gümrükçüoğlu’nun dobralığı, samimiyeti, güler yüzlü ağırlaması uğurlaması ve zaman zaman kükremesi dışında sönük bir toplantı oldu.

Oysa artık Büyükşehir 2. Senesinde toparlanmış, taşlarını yerine oturtmuş,  ağırlığını göstermeli 18 ilçeyi içeren anlatımlar ve yeni projelerden bahsetmeliydi.

Olmadı, imkanlar kısıtlı, bütçe çıkışmıyor, Ankara karışık, Türkiye karışık, 1 yılda 2 seçim ve yapılamayan veya bu mazeretlerle yapılmayan planlar.

Ne toplantı yapılan mekanın dizaynı, düzeni sıcaktı, ne de açıklamalar. Bir soğuk geldi bana dünkü toplantı. Sıradan, yapalım da çıksın aradan der gibiydi. 

 Ne tam turizm, ne modern ne sanayi, ne kültür, ne sanat, ne eğitim, ne eğlence, ne sahil, sen sağlık kenti olacak projelerin bittiğinden veya başladığından söz edilebildi.

 Sayın Başkanımız neler konuştu derseniz,

Yeni başlayan Gülcemal, çalışmaların devam ettiği  Botanik Park, halen bitirilemeyen Erdoğdu yolu, neredeyse durma noktasına gelen kanuni bulvarı, tamamlanamayan kentsel dönüşümler, henüz planlanmamış yeni alt geçitler, yapılması zaruri olan ve her belediyenin asli görevi olan asfalt beton yollar, yağmur suyu kanalizasyon projeleri ile bütçeleri. Evet kısaca bunları dinledik, zaten Başkan Gümrükçüoğlu’da kısa kesti toplantısını belli ki anlatacak yeni bir şeyler yoktu.

 Ama anlattıklarına da o kadar hakim di ki sanki tüm şantiyelerin sefliğini kendisi yapıyordu. Anlattığı projelere ve konulara hakimiyeti gerçekten taktire değerdi.

Büyük işler peşine büyük bütçeler harcıyordu Gümrükçüoğlu ama küçük dokunuşlara ihtiyacı var bu şehrin.

 Büyükşehir denince akla gelen 18 ilçeden hiçbirinin ismi anılmadı, anılanlar da proje ile değil kabahatleri ile anıldı.

 Haklı olsa da ‘Aynı partiden olan ilçe belediyelerine söz geçiremedim, imar katliamı yaptı Ak Partili belediye başkanları’ dedi Sayın Gümrükçüoğlu. Bunu bazı basın yayın organları flaş geçti fakat biz bunu 3. Kez diniyorduk sayın başkandan.

 Pik sayısı muhabbetine takıldı raylı sistem yine, dün Facebook sayfamda 2009 yılında insanların oy verip Sayın Gümrükçüoğlu’nu başkan seçtiği lansmanda. Trabzon Atatürk alanına geliyordu hafif raylı sistem, cafeler restaurantlar, panaromik asansörler, konut ofis kuleleleri, çömlekçi alt geçidi...

Hiçbirinden söz edilmedi, çömlekçide yükselen iş merkezleri, liman ile bütünleşen projenin yerine başka bir proje çıktı ortaya. O günkünün uydurma olduğu anlaşıldı.

7 yılı geçin daha bir sene önceki toplantıda ‘Raylı sistem pik saatte yolcu sayısını karşılamıyor’ demişti Gümrükçüoğlu dün ise ‘Hafif raylı sistem çalışmalarını başlattım’ ifadesini kullandı.

Artık 1 senede kaç pik arttı bizim şehrin nüfusu bilemiyorum. Kendi ifadesiyle 3 bin bile değil. Fakat artık pikin inandırıcı gelmediğini o da anladı. 

 Teleferik yükseliyordu İskenderpaşa’dan, boztepeye 2009’daki 61 projede,  7 yıl boyunca bekledik sonuç; ‘bununda rantabl olmadığına STK’lar ve şehir karar verdi’ dedi Gümrükçüoğlu. Yani o günkü teleferik görüntüsünün de uydurma olduğu hiçbir araştırma yapılmadan ortaya konulduğu anlaşıldı dünkü toplantıda.

 Eli öpülesi annelerimizi kapıya koymam dedi, kadınlar pazarı için ama TOKİ orayı yıkıp 300 dükkan ise 50 dükkan yapacak bunları da kanun çerçevesinde satacağız dedi. Eli öpülesi anneleri bir dinleseydi TOKİ’nin ihaleye çıktığında milyonlara varacak fiyatları, paraları, o anneleremizin hayatında görmediğini bırakın duymadığını bilirdi Sayın Gümrükçüoğlu.

 Ve son olarak 2019 Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığını ima etti. Gümrükçüoğlu 90 yaşıma kadarda olsa Trabzon halkına hizmet vermeye hazırım dedi. Allah uzun ömür versin. Ailesiyle hayırlı ömürler nasip etsin.
Ama önemli olan Trabzon halkının 90 yaşına kadar hizmet almaya istekli olması? Önemli olan bu.

 Demeden edemeyeceğim, ben Trabzon’a marka şehre, kültür kenti Trabzon’umun tarihi Kahraman Maraş Caddesi’ne köy minibüslerinin yakışmadığını sorduğumda ‘Sen nasıl burası trafiğe kapatılsın dersin, şehir felç olur’ dedi. Ben trafiğe kapatalım demedim ki, Trabzon insanına siz o köy minibüslerini yakıştırıyorsanız, milyonlarca liralık hatlarda 30 bin TL’lik artık ilçelerde bile kullanılmayan minibüslerle Trabzon halkının taşınmasını, kentinin anılmasını, turistlerin bunu seyretmesini, Trabzon halkının buna layık olduğunu söylüyorsanız, hay hay.

Benim demek istediğimi anlamak istemiyorsunuz.

Tekrar tekrar diyorum Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş’ın kendi esnafına, şoförüne, camiasına sahip çıktığı kadar, onların haklarını koruduğu yüreklilikle, cesaretle bu şehre sahip çıkıp öyle büyük yatırımlar değil küçük dokunuşlarla gerçekten halkımıza yakışanı zamanında yapmanızı, halkımızın hak ettiği şekilde hizmet görmesini sağlamanızı kastettim. Kahramanmaraş’ı tarafiğe kapatın veya kapatmayın demedim.

 Ayranım budur yarısı sudur dedi başkan kısaca.  Bizde biliyoruz az çok Trabzon’un imkanlarını.

Ama sütü de ayranı da bulacak olan sizsiniz, milletvekilleriniz ve bakanınızdır.

Tabi ki hepsinin farklı bir hesabı, hepsini ayrı bir adamı olabilir. Belki birileri Gümrükçüoğlu’nun işi bitmiştir deyip yeni isimleri sizin makamınıza yetiştiriyor olabilirler.

Bunlar bizi çok bağlamaz, çünkü sizin partinizde bu tür ayak oyunlarına, arkadan kuyu kazmalara ve atraksiyon yapmalara çok şahit olduk. Sizde biliyorsunuz, yaşadınız, hissettiniz.

Benim diyeceğim şudur, yeniden adayım mesajı verdi ya Sayın Başkanımız, bende diyorum ki siz 2009’da vadettiğiniz teleferiği bitirin, çömlekçi kavşağı, çömlekçi kentsel dönüşümlerini bitirin, hafif raylı sistemden çok değil 10 kilometre yapın, Atapark kavşağını bitirin, Çukurçayır yolunun alternatifini hayata geçirin, Kaşüstü’nün alt geçidini bitirin, sadece şehir içindeki mevcut yolları gidilebilir hale getirin, ben size oy vereceğime dair buradan söz veriyorum. Yapamazsanız vermeyecek miyim anlamına gelir mi bu cümle, o  o zamanki adaylara ve duruma bağlı.

Tabi ki o güne çıkar mıyız, siz aday olur musunuz, hayatta kalabilir miyiz.
Onu da yüce yaradan bilir.

 Haftanın Gafı

 Of Belediye Başkan Yardımcısı Halil Alireisoğlu, ilçesine misafir gelen Uzman Vaizci Ayşe Yılmaz’a tepki göstererek ‘Bu da neymiş kadından eğitim mi alacağız’ deyip belediyenin tesisatını kapatması haftanın en tepki çeken olayı oldu.


 Haftanın Bürokratı

Ahmet Çamurali

 Eğitim modeliyle tüm sınavlarda ilçesini dereceye sokan, eğitim modeli Türkiye’ye model olan, başarılı öğrencileri ile şehrimizin ve ülkemizin gururu olan Çaykara İlçesi’nin Milli Eğitim Müdürü

 

Haftanın Siyasetçisi

 Orhan Bıçakçıoğlu

 Teleferikte hem Uzungölü hem Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ni geride bırakan, 18 ilçe arasında tek Vapuru ve körüklü otobüsü olan atıl olan binalarından hem para kazanırken turizm yatırımlarını da için teşvik eden

Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu 

 

Haftanın mekanı

Kebapçım Restaurant

Trabzon’da kebabın ustası sloganı ile yola çıkan Kebapçım Restaurant  kısa sürede şehrin en çok tercih edilen mekanları arasında yer alıyor.