Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu geçtiğimiz gün bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda yaptıklarını, yapmaya devam ettiklerini ve yapacaklarını anlattı. İyi ve etkili bir sunumla biz gazetecilere icraatlerini aktardı…

Sıra soru bölümüne gelince gazeteciler sorularını ardı ardına sıraladı. Herkesin merak ettiği bir soru vardı Gazeteciler sordu, Gümrükçüoğlu yanıtladı…

***

Gümrükçüoğlu’na sordum… Daha önce yazılarımda üzerinde durduğum ve şahsım adına hassas olduğum Çimento Fabrikası ve Trabzon Limanını sordum…

Bu iki bölge, Trabzon için hayati önem taşıyan bölgeler, Trabzon’un geleceği için adım atılacak bölgeler. Öyleki Çimento Fabrikası 77 bin 861 metrekare alanı kapsarken Trabzon Limanı ise bin 525 metrelik bir rıhtım genişliğine sahip…

***

Gümrükçüoğlu cevap verdi… Çimento Fabrikası için geçmişte yaptığı açıklamaları destekler bir cevap verirken “Gayret edeceğiz” cümlesi ümit vermedi değil…

Gümrükçüoğlu’nun cevabı şu şekilde oldu bana  “Çimento fabrikasının mülkiyeti şahsın. O yasal olarak ‘Burayı yıkamam’ diyebilir bize. Bizde ne yapacağız. Sosyal etkiyle yasaların izin verdiği ölçüde onu biraz zorunlu hale getirip o alanın temizlenip imardan hakkı hukuku neyse kazandırılmasına gayret edeceğiz.”

Bu cevap beni ikna etsede cümlede yer alan “Gayret” kelimesinin hakkının verilip verilmediğinin takipçisi olacağım…

Herkesin  taşın altına elini sokmasının gerektiği bu konuda, şehrin dinamiklerininde biraz daha hassas olmasını umuyorum…

***

Gümrükçüoğlu cevap verdi…  Trabzon Limanının kaderi kaldı TR61 Yeşil Endüstri Bölgesi'ne… Gümrükçüoğlu’nun cevabını aynen size aktarıyorum  “Trabzon limanı özelleştirme sonrasında zannediyorum 15 yıl daha işletmeye tabi olan yer. Bu şehir Endüstri Yatırım Adasını doldurursa, onun otomatik bir mendireği olacaktır. O mendireğin liman vazifesini görmesiyle birlikte şehir olarak, bakanlık olarak, aynı haklarıyla burada daha büyük kapasiteyle devam edebilir misiniz deyip bir anlaşmayla birlikte öbür taraf teklif edilebilir. Orası da yolcu limanı halinde hizmet etmeye devam edebilir..”

Bu olmadı işte… Bir turizm merkezi düşünürken… Yolcu limanı olacak… 15 yıl bekleyip bakalım…

***

Trabzon’un neye ihtiyacı var?

HUZURA…