0850'li numaralar cep telefonu hatları üzerinden aranıldığında paket dakikalardan düşünce cep telefonundan bu numaraları arayan vatandaşlara firmalar "Cep telefonları ile 0850'li numaralar aranamıyor, sabit hattan arama yapın." diyerek vatandaşın sabit hatlardan arayarak vergiler dahil dakikası 14,59 kuruştan ücret ödemesine neden oldu.

Hatta birçok firma artık çağrı merkezi olarak bu numaraya yönlendiriyor.

444'lü Numaralar 0850'li Numaraya Yönlendiriyor

Daha önce 444′lü hatlardan hizmet veren çağrı merkezlerini aramak gsm de ve sabit telefonda her yöne dakikalarından düşüyordu. Hatta sabit hatlarda getirilen avantajlarla belli saatlerde bu numaraları aramak ücretsiz olunca firmalar hemen başka bir yol buldu. 0850'li hatları kullanmaya başladılar. Bu numaralar gsm operatörleri üzerinden aranırsa kullanılan paket hatlardan düşerken sabit hatlardan aranıldığında 14,59 kuruş üzerinden ücretlendiriliyor.

Vatandaşların Şikayetvar.com'a gönderdiği şikayetlere göre; birçok firma cep telefonlarından bu numaraların aranamadığını belirterek vatandaşları sabit hatlara yönlendiriyor. Ayrıca sabit hatlardan bu numaraları arayan vatandaşlar dakikalarca hatta bekletiliyor.

İşte şikayetlerden bazıları şöyle:

0850'li Numaralar Cep Telefonlarından Aranmıyor Yalanı!

"Bu sabah bankamın müşteri hizmetlerine acil ulaşmam gerekiyordu. 444'lü numarasını aradım değiştiğini ve 0850'li bir numaradan aramam gerektiğini öğrendim. Hemen numarayı çevirdim. Bir türlü hat aranmıyor. Daha sonra sabit hattan aradığım müşteri temsilcisi 'BTK'nın kararı, cep telefonları ile 0850'li numaralar aranamıyor, sabit hattan arama yapın' dedi. Ben sabit hat kullanmıyorum ki. Neden böyle bir mecburiyet ben anlamadım. Her yerde sabit hat olamaz ki. Bana bunun mantıklı bir açıklaması yapılsın ve lütfen gerçekten pek çok mağduriyete sebep olabilecek bu durum düzeltilsin bir an önce."

Dakikalarca Hatta Bekletiyorlar

"Aldığım telefondan sorun çıkınca konuyu müşteri temsilcisine iletmek istedim ama ne mümkün. Daha önce aradığım 444 ile başlayan numarayı aradım. Bu numara beni 0850 ile başlayan numaraya yönlendirdi. 0850'ile başlayan istek ve şikayet hattını sabahtan beri arıyorum yaklaşık yarım saattir hatta bekliyorum."

0850'li Hatlar Nasıl Ücretlendiriliyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan alınan bilgilere göre; 0850 numara sabit hatlar üzerinden arandığında tüm vergiler dahil artık 14,59 krş. ücretlendiriliyor. Eğer GSM operatörleri üzerinden 0850'li bir numara ararsanız sabit bir numara çevirdiğiniz için hattınızdaki tanımladığınız paketin sabit yönlere olan dakikalarından düşmektedir.

Ayrıca firmaların söylediği 'BTK'nın kararı, cep telefonları ile 0850'li numaralar aranamıyor' söylemi ise gerçeği yansıtmamaktadır.