YÖK’ün "Teknik Öğretmenler için Mühendislik Tamamlama Programı Başlıyor" şeklinde aldığı karar aldığını ve bunu web sitesinde "Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı (2013-Mühendislik Tamamlama): Başvuru İşlemleri ve Örnek Sorular" başlığı ile duyurduğunun altını çizen Bülbül, duyurunun altında da örnek soru tipleri verildiğini belirtti. Bülbül şunları söyledi:

“Bu duyuruya göre, 21 Temmuz 2013 tarihinde bugün sayıları 72 bini bulan teknik öğretmenler, ortaokul öğrencilerinin girdiği seviye belirleme sınavlarının da altında kalan basitlikte sorulara yanıt verdiklerinde mühendislik tamamlama programlarına alınacaklardır. Bu "bedava unvan" dağıtımı uygulaması bilime aykırılığının yanı sıra; bırakınız ülkemizdeki mühendisleri, mühendislik fakültelerine girmeye hazırlanan, sınav maratonunun psikolojik etkisi altında ezilmiş mühendis adayı öğrencilere yapılmış büyük bir haksızlıktır.

MÜHENDİSLERİN YÜZDE 25’İ İŞSİZKEN 72 BİN KİŞİYE UNVAR VERİLİYOR

YÖK teknik eğitim fakültelerini kapatıp, teknik öğretmenleri işsiz bırakınca, sorunun çözümünü teknik öğretmenlere "mühendis" unvanı vermekte bulmuştur. Ülkemizde mühendislerin yüzde 25‘i açık işsizken ve gençler mühendislik fakültelerine girmek için insanüstü çaba gösterirken 72 bin kişiye mühendislik unvanı nasıl verilebilir? Bunu mühendislerin, mühendislik fakültelerinin ve mühendislik fakültelerine girme çabası içinde olan öğrencilerin içlerine sindirmesi mümkün değildir.

NİTELİKLİ ARA ELEMAN YETİŞMESİ İÇİN MYO’LARIN KALİTESİ ARTSIN

Meslek liseleri mezunlarının üniversite sınav girişlerine ilişkin katsayı karmaşası yaratılırken, meslek liselerine öğretmen yetiştiren teknik eğitim fakültelerinin kapatılması iç tutarlılık açısından da zaten sorunludur. Ülkemizde sürekli olarak nitelikli ara eleman ihtiyacına vurgu yapılırken; teknik eğitim fakültelerinin kapatılmasıyla birlikte, ara eleman yetiştirecek eğitmen kadrolarının nasıl yetiştirileceği de boşlukta kalmıştır. Nitelikli ara eleman ve tekniker yetiştirilmek isteniyorsa, meslek yüksekokullarının eğitim kalitesinin arttırılması zorunludur. Eğer teknik ve mesleki eğitim fakülteleri için ihtiyaç fazlası olduklarına yönelik belirleme yapılmışsa, bu ihtiyaç fazlası kişilerin nitelikli ara eleman yetiştirmek için meslek yüksekokullarıyla ilişkilendirilerek kullanılması gerekmektedir.

TOPTAN MÜHENDİSLİK UNVARI VERİLMESİ OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURUR
Ülkemizde 1992 yılından bu yana mühendis unvanını kazanmak için ilgili teknik eğitim fakültelerince düzenlenen programa başvurup kazananların sayısı çok az iken, bu sınavlarda başarılı olamayanların da içinde bulunduğu 72 bin kişiye bugün toptan mühendislik unvanı verilmesi planlanması mühendisliğin ve mühendisler için son derece olumsuz sonuçlara yol açacaktır. 20 yıldır yürürlükte olan bir mevzuat üzerinden bugün on binlerce teknik elemanın mühendis yapılmak istenmesi, hukukun kötüye kullanılması anlamına gelmektedir. Duyurusu yapılan bu tamamlama sınavı tamamiyle göstermelik olup, bir şekilde bu kararın uygulanmasına çalışılmaktadır. YÖK bu kararını derhal geri almalıdır. YÖK, bu bilim dışı, eşitlik ilkesine ve öğrenimin her türlü ahlakına aykırı,  kararını geri almalı, mühendislik hayallerini kurarak sınavlara hazırlanan,ter döken, emek veren mühendis adaylarına,binbir zorlukla öğrenimini tamamlamış, ülkesine hizmet etmeye çalışan mühendislerin kolay kazanmadığı hakları bir oldu bittiye getirerek belli bir gruba vermeye çalıştığı  takdirde, karşısında hem mühendisleri hem de mühendislik fakültelerinde eğitim gören öğrencilerimizi, "örgütlü" olarak görecektir.