İletişimde dün “Gültan Kışanak” tedbiri yaşandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok ilde internete erişim kısıtlandı. Bu tedbirin, Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın gözaltına alınması sonrasında, olası provokasyonların önlenmesi için alındığı belirtildi. Hükümet, 28 belediyeye kayyum atandığı zaman da benzer bir tedbir almıştı.
 

KHK İLE YETKİ

Doğu ve Güneydoğu’daki illerde dün internete erişimde sıkıntı yaşandı. Sıkıntı Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Tunceli, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Adıyaman’da hissedildi. Kesinti hem sabit, hem de mobil hatlarda yaşandı. Kaynaklar, internet erişimindeki yavaşlamanın, güvenlik kaynaklı olduğunu belirterek Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine adım atıldığını, kesintinin kısa süre içinde normale döneceğini ifade etti.

Söz konusu tedbirin, HDP’li Kışanak’ın gözaltına alınması sonrasında, toplumsal olayların önünü kesmek için alındığı öğrenildi. Eylül ayında, 28 belediyeye kayyum atanması sonrasında da benzer bir tedbir uygulanmıştı. TİB’in kapatılmasını öngören KHK uyarınca milli güvenlik ve kamu düzeni gerekçesiyle Başbakanlık kararına dayanarak haberleşmenin iki saat içinde engellenmesinin önü açılmıştı. KHK’da, BTK da Başbakanlığın kararını, derhal işletmecilere iletmekle görevlendirilmişti. Başbakanlığın, bu yetki çerçevesinde hareket ettiği belirtildi.