Acısıyla sevinciyle geride kalan 2015 yılına başarılarıyla isimlerini yazdıran kişileri ve gündeme oturan olayları, kamuoyu araştırma şirketi ANDY-AR mercek altına aldı.

TERÖR OLAYLARI 2015’E DAMGA VURDU
ANDY-AR geçen yıl gündeme oturan, hafızalarda yer eden sosyal ve siyasal olayları da ankete katılanlara sordu. Alınan yanıtlarda terör olayları yüzde 25.8 ile birinci oldu. Bunu, "7 Haziran-1 Kasım Seçimleri" yüzde 8.9 ile izledi. Hatay üzerinde Türk hava sahasını ihlal eden ‘Rus savaş uçağının düşürülmesi’yse yüzde 8.2’yle üçüncü sırada yer aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ZİRVEDE
ANDY-AR araştırma şirketi, 27 ilde 1417 kişiye, ‘2015 yılının kişisi sizce kim?’ diye sordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 25.7 ile ilk sırada yer aldı. Erdoğan’ın ardından ise Başbakan Ahmet Davutoğlu yüzde 9.8 ile ikinci oldu. Sıralamada Türkiye’nin gururu, Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü öğretim üyesi, Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar yüzde 8.5 ile üçüncü sırada yer aldı.

YILIN KAZANANI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN
2015’in kazananı’nın kim olduğu sorusu da ankete katılanlara yöneltildi. Bu soruya yüzde 17.1 oranında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yanıtı verildi. Yılın ikinci kazananı ise yüzde 13.6 ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’ydu. Türkiye’ye Nobel Ödülü mutluluğu yaşatan Prof. Dr. Aziz Sancar yüzde 9.4’le üçüncü, AK Parti yüzde 7.5 ile dördüncü oldu. ‘Yılın kazananı yok’ diyenlerse yüzde 7.1 ile beşinci sırada yer aldı. Türk Milli Futbol Takımı ise yüzde 3.7 ile altıncı sırada kendine yer buldu.

YILIN KAYBEDENİ
ANDY-AR kamuoyu araştırma şirketi ‘Geçen yılın kaybedeni sizce kimdi?’ diye sordu. Bu soruya yüzde 13.7 oranında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yanıtı verildi. Bunu yüzde 9.5 ile ‘Halk-Ülke kaybetti’ cevabı izledi. ‘Paralel Yapı-Gülen Hareketi’ yüzde 8.7 ile sıralamada üçüncü oldu. Onu yüzde 5.5’le CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 5.3 ile MHP ve yüzde 4.7 ile ‘Ortadoğu Ülkeleri’ yanıtları takip etti.

YILIN SİYASETÇİSİ DE SORULDU
2015’in ‘en’leri başlığında vatandaşlara Türk siyasetinde geçen yıl en başarılı buldukları siyasetçi de soruldu. Bu soruya yüzde 37.8 oranında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cevabı verildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu yüzde 10.1 ile ikinci, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 8.3 ile üçüncü sırada yer aldı.

GEÇEN YILIN DUYGUSU: HÜZÜN, ÜZÜNTÜ VE ACI
ANDY-AR sosyal araştırmalar merkezi geçen yıl toplumun ağırlıklı olarak hissettiği ‘duygular’ı da araştırdı ve ‘2015 yılının duygusu sizce neydi?’ diye sordu. Bu soruya yüzde 16.2 oranında ‘Hüzün’, yüzde 10.3 ‘Üzüntü’ ve yüzde 7.1 ‘Acı’ cevabı verildi. Bu duygularımızı yüzde 5.8 ile ‘Endişe’, yüzde 4.6’yla ‘Stres’, yüzde 4.2’yle ‘Korku’, yüzde 3.2’yle ‘Aşk’ ve yüzde 2.5 ile ‘Sevinç’ izledi.

YILIN YAZARI: CAN DÜNDAR
‘2015’in yazarı sizce kim?’ sorusuna ise katılımcılar sırasıyla Can Dündar, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Ahmet Ümit ve İskender Pala cevabını verdi.

EN ÜZÜCÜ OLAY:ŞEHİTLER
Geride bıraktığımız yıl toplumu en çok üzen olayların neler olduğu soruldu. Ankete katılanların yüzde 24.1’i, ‘Şehitler’ cevabını verdi. En çok üzüldüğümüz olayların başında şehitler büyük farkla birinci sırada yer aldı. Bu acıyı, geçen yıl 10 Ekim’de Ankara Garı önünde gerçekleşen canlı bomba saldırısı yüzde 16.1 ile izledi. Türk toplumunu üzen üçüncü olaysa yüzde 6.7 ile Suriye’de yaşanan iç savaş ve ölümden kaçan sığınmacıların Ege ile Akdeniz’de yaşadıkları trajediler oldu. Geçen yıl 2 Eylül’de Bodrum sahilinde kumların üzerinde cesedi bulunan 3 yaşındaki Aylan Kurdi, Türk halkının yüzde 5.4’le üzüldüğü dördüncü olay oldu.

YILIN EN ÖNEMLİ OLAYLARI
Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan terör ile sokağa çıkma yasakları yüzde 5.2’yle beşinci, Özgecan Arslan cinayetiyse yüzde 3.3’le altıncı sırada yer aldı. Bu acıları yüzde 2.7 ile Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde gerçekleşen bombalı saldırı izledi. Türkiye’nin kanını donduran ‘üvey anne dehşeti’ ise yüzde 1.8’le üzüldüğümüz sekizinci olay oldu.