Parti Sözcüleri KDK’nın Önemli Bir Kurum Olduğu Konusunda Birleştiler

Mecliste Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2017 Raporu hakkında yazılan Karma Komisyon raporunun görüşmelerinde tüm parti grupları söz alarak fikirlerini beyan ettiler. Parti grupları adına konuşan milletvekilleri KDK’nın adalet ve hakkaniyeti sağlamak için anayasal bir kurum olarak kurulmasının öneminde birleştiler. Parti sözcüleri konuşmalarında KDK’nın 2017 yılında verdiği kararların sayılarını ve idarelerin bu kararlara uyma oranının yüzde 65’lere ulaşmasını eksik ama önemli bir gelişme olduğunu belirttiler. KDK’nın verdiği kararlara uyma oranının, ombudsmanlığın yerleştiği toplumlardaki gibi yüzde 80’lere çıkarılması hedefini desteklediklerini ifade eden parti sözcüleri bu konuda idarelerin daha duyarlı olması gerektiği çağrısını yaptılar.

Hak arama kültürünün yaygınlaşması için kurulan KDK’ya yapılan başvuruların son 5 yılda artarak devam etmesinin umut verici olduğu dillendirilen konuşmalarda idarelerin kurallara uyma konusundaki hassasiyetinin artmasıyla ideal bir kurum olarak KDK’nın dünyaya örnek olacağı vurgulandı. Oturumda söz alan milletvekilleri, KDK’nın örnek kararları üzerinden adalet ve hakkaniyeti nasıl tesis ettiğini yine başka örnek olaylar üzerinden de toplumun sorunlarına çözüm olması için KDK’nın etkisinin nasıl arttırılabileceğini tartıştılar.

KDK Türkiye Demokrasisi İçin Fevkalade Önemlidir

Oturumda İyi Parti Grubu adına Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, MHP Grubu adına Bülent Karataş, HDP Grubu adına Ayşe Acar Başaran, CHP Grubu adına Özgür Özel, AK Parti Grubu adına İsmail Bilen konuşma yaptılar. CHP Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili Özgür Özel, Başdenetçi Şeref Malkoç’un raporun mecliste görüşülmesi konusunda gösterdiği duyarlılığa teşekkür ederek, Malkoç’un kamuoyuna yaptığı açıklamalar üzerine kendisine bilgi vermesinden, gruplara bilgi notu göndermesinden ve iletişim kanallarını açık tutmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. KDK’nın Türkiye demokrasisine fevkalade etkisi olduğunu ifade eden Özel, KDK raporları üzerine vekillerin, partilerin ve meclisin de görevleri olduğunu ve bu görevleri ifa ederek daha adaletli, insan haklarına daha saygılı bir ülke amacına beraber ulaşılabileceğini söyledi. AK Parti Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili İsmail Bilen ise denetçileri yıpratacak sözlerden ve davranışlardan uzak durulması gerektiğini ve kurumun daha bilinir olması, kuruma müracaatların artması için meclisin de üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti. MHP grubu adına söz alan Mehmet Bülent Karataş KDK’nın kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması olduğunun altını çizdi. Karataş, KDK’nın, idarenin sadece eylem ve işlemlerini değil tutum ve davranışlarını da denetime tabii tutmasının, kurumun önemini bir kat daha arttırdığını ifade etti.

Görüşmeler sonunda, tüm parti grup sözcüleri ve milletvekilleri aynı fotoğraf karesinde yan yana gelerek KDK’nın birleştirici gücünün simgesi oldular.