ŞIRNAK’IN Cudi Dağı alanında 6 özel harekat polisinin şehit olduğu operasyon son bulurken, çatışmanın bilançosu da netleşti. Operasyonda ölü ele geçen PKK’lı sayısının 10 olduğu bildirildi. Cudi dağını sürekli gözetim altında tutacak olan güvenlik birimleri her an yeni bir operasyon başlatabileceği ifade edildi. Bu arada, Siirt ve Bitlis illeri arasındaki Sehi Ormanları Mevkii’nde çatışmalarda 15 örgüt üyesinin ölü olarak ele geçirildiği bildirildi.

Cudi mercek altında tutuluyor

Cudi’nin Tuşimya Vadisi ve Hesena Köyü civarında yoğunlaşan operasyonlarda ve yaşanan çatışmalarda, bölgeye sık sık Sikorsky helikopterleri özel harekat timleri ve jandarma komandoları sevk edildi. Yaşanan çatışmalar sonucu arazi koşullarını iyi bilen örgüt üyeleri kaçtı. Çatışmalarda 10 örgüt üyesi ölü ele geçerken, yaralanan 3 güvenlik görevlisinin tedavisi Ankara’da, diğer 7’sinin tedavisi Şırnak Asker Hastanesi’nde sürdürülüyor. Şırnak’taki yaralıların durumun iyi olduğu bildirildi.

Öldürülen PKK’lılardan 15’i kadın

Şırnak Valiliği de, Cudi Dağı’nda 3 gündür süren operasyonların bittiğini bildirdi. Valilik açıklamasında, “İlimiz Cudi Dağı’nda 21.03.2012 günü başlayan iç güvenlik operasyonu 23.03.2012 günü sona ermiştir. Operasyonda 6 polis memurumuz şehit olmuştur. 6’sı ölü 2’si sağ olmak üzere 8 terörist ele geçirilmiştir” denildi. Valiliğin açıklamasıyla birlikte bölgeye götürülen polis ve jandarma özel harekat timleri helikopterlerle tekrar Şırnak’a getirildi. Operasyonlarda ölü ele geçirilen 25 teröristten 15’inin kadın olduğu öğrenildi.

Bitlis ve Siirt’te 15 PKK’lı

Öte yandan Siirt ve Bitlis arasındaki Sehi Ormanları Mevkii’nde çatışmanın ardından bölgedeki arazi taraması sürüyor. Terör örgütü üyelerinin olası tuzaklarına karşı arazi detektörlerle kontrol edildikten sonra güvenlik birimleri ilerliyor. Çatışmalarda öldürülen 15 örgüt üyesinin cenazesi Siirt Devlet hastanesi morguna kaldırıldı.  Çatışmada şehit olan korucu için cenaze töreni yapıldı. Yaralanan 3 geçici köy korucusunun sağlık durumun iyi olduğu bildirildi. ŞEYHMUS ÇAKAN-ALİŞAN KOYUNCU

Özel Harekat gençleşerek büyüyecek

CUDİ ve Sehi ormanlarında son birkaç gündür süren operasyonlarda 25 teröristi etkisiz hale getirip 3’ünü sağ olarak ele geçiren Özel Harekat polislerinin terörle mücadele daha etkin kullanılmaları planlanıyor. Buna göre, halen 6 bin 500 olan Özel Harekat polisi sayısı 11 bine kadar çıkarılacak. Kademeli artışın 2015 yılına kadar tamamlanması öngörülürken, yaş sınırı da düşürülüyor. Amirlerde 33 olan yaş sınırı 30’a memurlarda 30 olan sınır ise 28’e çekiliyor.

Beşir Atalay’ın İçişleri Bakanlığı döneminde alınan kararla terörle mücadele daha etkin kullanılmaya başlanan Özel Harekat polislerinin, katıldıkları operasyonlarda gösterdikleri başarılar yeni adımları gündeme getirdi. 1993 yılında sayıları 7 bin 500’e kadar yükseldikten sonra 28 Şubat sürecinde azaltılarak 4 bin 500’e kadar gerileyen Özel Harekatçı sayısının tekrar yükseltilmesi için önceki yıl çalışmalar başlatılmıştı. Yeni açılan kurslarla bu sayı son iki yılda 6 bin 500’e kadar yükseltildi. Terörle mücadelede askerle birlikte operasyona katılan özel harekatçıların önümüzdeki dönemde kırsalda istihbarat çalışması yapabilmesi ve nokta operasyonları tek başına yürütebilmesi için hukuki düzenlemelerin yapılacağı öğrenildi. Ayrıca özel harekatçıların yaş sınırın da aşağıya çekileceği, amirlerde 33 olan yaş sınırı 30’a memurlarda 30 olan sınır ise 28’e çekileceği belirtiliyor.