Meclis Darbeler ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat'ın ekonomik yönünü incelemeye başladı.

Bunun için ilk olarak dönemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olan Ufuk Söylemez Meclis'teydi.

"28 Şubat tam bir darbe dönemi değildi,ama açık bir demokratik dönem de değildi" diyen Söylemez, o süreçte Amerika Birleşik Devletlerinin dış ayakta aktif rol oynadığını söyledi.

Söylemez, Amerika'nın milli bir hükümet istemediğini, 28 Şubat döneminde, ekonominin iyi yönetildiğini, dolayısıyla yürütülen ekonomi politikalarından rahatsız olunduğunu, IMF aracılığıyla uygulanan politikalara müdahale edilmeye çalışıldığını anlattı.

28 Şubat'a giden süreçte içerde de medya ve sermaye gruplarının etkili olduğunu belirten Ufuk Söylemez'e, o dönemde İstanbul sermayesinin Anadolu sermayesinin güçlenmesinden rahatsız olup olmadığı soruldu.
Söylemez, böyle bir rahatsızlığın olduğunu belirtti, "O dönemde bazı TÜSİAD üyeleri, gazeteler aracılığıyla bize yapmadıklarını bırakmadılar" dedi.

IMF'DEN PARA ALMAK İÇİN 5 BANKAYI KAPATTILAR

Eski Vakıflar Bankası Genel Müdürü Hasan Kılavuz ise askeri darbeyi, siyasilerin çağrıştırdığını söyledi. Kemal Derviş'i de eleştiren Kılavuz, “3.5 milyar dolar parayı IMF'den alabilmek için 5 bankayı kapattılar. Bunların hazineye verdiği zarar IMF'den alınan paradan fazlaydı.” ifadesini kullandı. 28 Şubat'tan sonra bankaların içinin boşaltılması için banka yönetimlerinin değiştirildiğini söyleyen Kılavuz, 81 trilyon karla bıraktığı bankanın sonra 900 trilyon zarar ettiğini aktardı.

KOMİSYONDA SIRADAKİLER


Komisyonun dinleyeceği isimler arasında dönemin TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu var.